СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реконструкцията на пл. „Света Неделя“ се нуждае от по-широко обсъждане
 Facebook

Реконструкцията на пл. „Света Неделя“ се нуждае от по-широко обсъждане28.11.2019 / 15:34 - CityBuild.bg

Това заявиха организаторите на алтернативния конкурс - САБ, ССА и РК София-град.

 

Арх. Лидия Лазарова от САБ и член на журито, председателят на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев и председателят на Регионална колегия София-град към КАБ арх. Иван Аврамов

 

Конкурсът на Съюза на архитектите в България, Обединение „Сдружени софийски архитекти" и Регионална колегия София-град към Камарата на архитектитев България за концепция за площад „Света Неделя" е алтернативен на международния конкурс, организиран от Столична община (чиито резултати ще станат ясни утре). Алтернативният конкурс е с по-широка рамка за български участници - за всички архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, инженери, художници и други специалности, професионално свързани с града, както и за студенти по тези специалности.

 

С паралелния конкурс браншовите организации искат да предизвикат обществения интерес, да дадат възможност за по-широко обсъждане, да обогатят кръгозора и възможните решения за площада. На базата на резултатите от международния конкурс на СО те ще подготвят становище и ще направят съпоставка с резултатите от техния конкурс. САБ, ССА и РК София-град ще представят пред Столична община концепция, която може да залегне в действията на общината при реконструкцията на площада.

 

 

Според председателя на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев, такъв тип сложни пространства искат дълбока и последователна многопланова творческа работа и има нужда от широка професионална дискусия. Проблемът в случая с площад „Света Неделя" е, че няма пълна информация за археологията - има разкрит фрагмент, но може да се очакват изненади. Друга причина да не се бърза с реализацията на тази реконструкция е, че е необходима принципна яснота за успокояване на транспортно-комуникационното натоварване на площада и свързаните с него пространства.

 

Според председателя на Регионална колегия София-град към КАБ арх. Иван Аврамов е необходимо проектът за реконструкция на площада да бъде съобразен с останалите градоустройствени документи и стратегии - например „Визия за София" (която предстои да бъде приета от Столичния общински съвет).

 

В алтернативния конкурс са подадени 22 проекта от България (предимно от София), като има проекти на 3 екипа от УАСГ и 3 - от ВСУ „Любен Каравелов". Проектите са изложени в Централния дом на архитекта, където утре в 18.00 часа ще се проведе дискусия за площада и центъра на София и където в събота след Общото събрание на САБ ще бъдат обявени резултатите от конкурса.

 

 
още от Новини

още от София