СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще ремонтират и обзавеждат студентски общежития в страната
 Facebook

Ще ремонтират и обзавеждат студентски общежития в страната13.08.2020 / 18:00 - CityBuild.bg

В отпуснатите от Министерският съвет 100 милиона лева се включва и увеличаване на студентските стипендии.

 

Средствата се отпускат, след като Националното представителство на студентските съвети (НПСС) изрази позицията си, че трябва спешно да бъдат ремонтирани много от общежитията в страната, както и да бъдат вдигнати студентските стипендии. На среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев от ръководството на НПСС настояха държавата да отдели средства за ремонт на общежитията, в които според студентите условията за живот не са приемливи. От НПСС настояха Представителството да участва в оценката и подбора на общежитията, които трябва да бъдат ремонтирани, както и в контрола при изразходването на средствата. 

 

 

За последен път целеви средства за ремонт на студентските общежития са били отпуснати през 2008 година. Част от тях не са ремонтирани от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия. 

 

Последните опити за отпускане на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 година. Тогава по инициатива на народни представители и проведени срещи с ръководството на НПСС са договорени близо 30 млн. лева, които обаче не са били отпуснати. 

 

В началото на следващата седмица ръководството на Националното представителство на студентските съвети ще проведе среща с министъра на образованието и науката, за да се обсъдят актуалните въпроси, свързани със стипендиите и ремонтните дейности.

 

 
още от Новини

още от Страната