СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ремонтират участъци по трамвайното трасе по бул. „К. Величков“
 Facebook

Ремонтират участъци по трамвайното трасе по бул. „К. Величков“23.04.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Дейностите са в участъка от бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ до „Сливница“ в София.

 

Работата по трасето трябва да приключи до средата на май. „Столичен електротранспорт“ ще извърши укрепване и фугиране край релсовия път, след което „Софинвест“ ще извърши асфалтови работи.

 

Този релсов път е проектиран през 1999 г и изграден през 2000 г. като обособено трамвайно трасе. През 2018 г. е определено изграждане на споделено трасе за трамваи и автобуси. Това обаче води до значително натоварване на асфалта от преминаването на автобусите, което не е било предвидено в проекта от 1999 г.

 

След появата на компрометирани участъци бяха направени анализи на трасето. Установено бе, че фугата между релсите и асфалта е частично изпълнена по дължината на железния път. Основна причина за деформациите е недоброто уплътнение на горните асфалтови пластове в близост до релсата. При неизпълнена фуга между релсите и асфалтовата настилка прониква вода и през зимата замръзванията водят до пукнатини в асфалта.

 

 

Предстои препроектиране на релсовия път като споделено трасе от бул. „Сливница“ по бул. „К. Величков“, бул. „Възкресение“ до бул. „Никола Мушанов“. Така при изпълнение на настилката ще бъде предвидено натоварването от автобусен и релсов градски транспорт и няма да се налагат ремонти след всеки зимен период.

 

 
още от Новини

още от София