СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ремонтът на старата сграда на 43 ОУ в София върви по план
 Facebook

Ремонтът на старата сграда на 43 ОУ в София върви по план15.01.2019 / 10:58 - Citybuild.bg

Сградата на бившето военно окръжие не е в списъка на паметниците на културата, но е интересна от архитектурна гледна точка.

 

Ремонтните дейности на старата сграда на 43. ОУ „К. Величков“, по-известна като „бившето Военно окръжие“, вървят по план. Реконструкцията на старата сграда на булевард „Сливница“ започна официално по проект с подписването на договора от 28.06.2018 г., с който се осигури финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане, ремонт и реконструкция на общо 26 училища и детски градини, разположени на територията на Столична община.

 

 

Сградата на бившето военно окръжие не е в списъка на паметниците на културата, но тя е интересна от архитектурна гледна точка и има важна историческа стойност за район „Илинден“, тъй като е построена преди 110 години с дарения от първите преселници на територията на района – македонските българи - бежанци от опожарените територии след Илинденско-Преображенското въстание през далечната 1903 г., чиято цел е била да създадат свое училище. Така са положени основите на днешното 43 ОУ „Христо Смирненски”, което някога се е казвало „Трайчо Китанчев“.

 

По време на реконструкцията, която трябва да приключи до началото на следващата учебна година, сградата ще бъде възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност, и след това ще бъде предоставена отново на 43 ОУ - като нов корпус за обучение на ученици от I до IV клас с 6 класни стаи, 2 художествени ателиета, учителска стая, библиотека, сервизни помещения и нова столова за хранене за 72 деца. Ще бъде изграден и асансьор за достъпна среда.

 

 

 

 

Сградата на бившето Военно окръжие има културна и историческа стойност не само за район „Илинден“, но и за цялата ни столица, тъй като е една от малкото запазени постройки след Втората световна война, които дават облика на София - наред с Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централната баня, Халите, Синодалната палата. За разлика от тях обаче местоположението на новопостроеното начално училище е било периферно – в северозападния край на града, в квартала на бежанците, които са били бедни, но родолюбиви българи, осъзнали силата на образованието за своето развитие и просперитета на България.

 

 
още от Новини

още от София