СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реставрационните работи в Банята в Банкя провери кметът на София
 Facebook

Реставрационните работи в Банята в Банкя провери кметът на София13.02.2019 / 16:27 - CityBuild.bg

Преди това зам.-кметът Тодор Чобанов заяви, че Централна баня в София най-вероятно ще остане музей.

 

Как вървят реставрационните дейности по Голямата балнеолечебница провериха днес кметът на София Йорданка Фандъкова, придружена от заместник-кмета д-р Тодор Чобанов. В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи. Ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век. Ще бъде възстановена възможността за балнеолeчебен и SPA център.

 

 

 

 

 

Фандъкова заяви, че вече се мисли и за модела на управлението на балнеолечебницата, след като тя бъде реставрирана през 2020 година. Кметът на Банкя каза, че се обмисля като вариант отдаване на концесия, като в договора ще залегне клауза за изграждане на 25-метров басейн в задната част на нивото на земята. Проучването на чуждестранния опит доказвало, че възможността за самоиздръжка на обекта е свързана и с изграждането на такъв басейн, който ще позволи капацитетът на банята да стигне 180 души едновременно на ползващите всички услуги.

 

 

 

 

 

 

Снимки: Столична община. Още снимки от "Строителство София" от реконструкцията вижте тук.

 

Фандъкова подчерта "усилията на общината за възстановяване на баните в Овча купел, Горна Баня и Банкя". Припомняме, че реконструкцията на банята в Овча купел вече може да започне, след като е подписан договорът за прехвърляне на знаковата сграда към общината. "Очакваме да приключи окончателното прехвърляне на собствеността, като вече сме осигурили финансиране за реставрация на банята в „Овча купел" и превръщането й в SPA център. За банята в „Горна баня" още сме в процес за осигуряване на средства", посочи кметът на София. За банята в Овча купел до момента конкретен технически проект за реконструкция не е представен.

 

Преди посещението си в Банкя в студиото на bTV Тодор Чобанов не каза директно, но намекна, че Централна минерална баня ще си остане музей - обратно на това, което искат граждани, неправителствени организации и Българският национален комитет на ИКОМОС - да бъде баня. Заместник-кметът заяви, че са необходими ресурси - вода, инвестиции, инфраструктура, които липсвали, а примерите от други градове по света не били адекватни на ситуацията със софийската централна минерална баня.

 

 
още от Новини

още от София