СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реставрирани са покривът и южната стена на ротондата “Св. Георги Победоносец”
 Facebook

Реставрирани са покривът и южната стена на ротондата “Св. Георги Победоносец”14.08.2020 / 16:30 - CityBuild.bg

Дейностите са възложени от Столична община.

 

Възстановен е кръглият покрив на сградата ротонда, така и южната стена на храма, за което от бюджета на общината са вложени 78 000 лева. Общо през последните години 143 000 лева са вложение за реставрация на ротонда „Св. Георги Победоносец“ от бюджета на Столичната община. Средствата са осигурени по програмата на кмета на София през периода 2014–2019 за възстановяване на храмове и църкви.

 

Храмът "Свети Великомъченик Георги Победоносец" е единствената сграда, построена през в III- IV век в София и един от най-старите християнски храмове в света. Поради архитектурния си тип храмът е известен като Ротондата.

 

Първоначалното предназначение на сградата е предмет на различни хипотези, често твърде противоположни. Предполага се, че е функционирала като баня или като мавзолей или мартирион, съществува и мнение, че е била построена като церемониална зала. В православен храм е преобразувана през VI век, след като силно е пострадала от хунското нашествие в средата на V в. Преустройвана е неколкократно през X и XI в.

 

В храма през 1469 г. са били изложени мощите на небесния покровител на България – свети Иван Рилски, по време на пренасянето им от Търновград към Рилския манастир в 1469 г. През XIV в., по време на османското робство, храмът е превърнат в джамия.

 

До XV век уникалните му стенописи са били скрити от мазилката. По време на реставрационната работа в средата на XX век са открити няколко пласта стенописи, най-ранният от които датира IX-X век. Това са фрагменти от изображения на осем ангела на вътрешната част на купола на църквата. През XI-XII в. са добавени изображения на светци и новозаветни сцени. Внушителният купол, висок почти 14 метра, датира от XIV в. и изобразява Господ Иисус Христос Вседържител (Пантократор) със свети ангели и пророци.

 

Тази година в програмата за възстановяване на църковни сгради са включени 4 обекта, като ще бъдат отпуснати 170 000 лв. от бюджета на Столична община. Това са Курилският манастир „Свети Иван Рилски“, район „Нови Искър“, храмът "Св. пророк Илия", район „Витоша“, храм „Свети Пимен Зографски“, район „Изгрев“, Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица”, район „Красно село”.

 

 
още от Новини

още от София