СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реставрираният Античен комплекс „Сердика” очаква посетители
 Facebook

Реставрираният Античен комплекс „Сердика” очаква посетители20.04.2016 / 10:29 - citybuild.bg

След десетилетия на забвение, спорове, обжалвания и разнопосочни коментари вчера вечерта служители миеха стъклените куполи и излъскваха настилки - в очакване на днешното откриване.

 

Зоната под бул. „Мария Луиза" на Античен комплекс „Сердика” е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на булеварда. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

 

 

Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика. Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зоната на площад „Независимост" е с площ 4 850 кв. м. Три стъклени купола покриват разкритата археология и пространство за културни събития. 

 

 

 

 

Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между Президентството и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура. 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

Пет архитекта са автори на проекта. Техните имена са написани на табели на входовете на подлезите на Ларгото: покойният Васил Китов, Славей Гълъбов, Красен Андреев, Юлий Фърков и Христо Генчев. Проектът на Министерството на културата е финансиран с над 15 милиона лева от ОПРР на ЕС.

 

Предстоят още археологически работи, както и пространството да бъде запълнено с култура. Би било чудесно, ако празният площад "Независимост" стане по-приятелски към хората, а сградата на ЦУМ - исторически музей. 

 

Видео: SkyscraperCity Bulgaria 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано