СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реставрират Двореца Евксиноград
 Facebook

Реставрират Двореца Евксиноград17.08.2011 / 15:00 - citybuild.bg

Министерският съвет е спечелил мегапроект за мащабна реставрация на Двореца в бившата царска резиденция за 10 милиона лева. За около 500 хиляди лева ще бъде възстановена и конюшнята "Щала".

 

Тя ще приюти уникална музейна сбирка с находки от разкопките на средновековната крепост и пристанище Кастрици от ХIV век, съобщи вестник "Стандарт".  Експозицията ще включи петте монетни съкровища, извадени от археолозите под ръководството на доц. д-р Валентин Плетньов, шеф на археологическия музей във Варна.

 

Фасадата на двореца

 

Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII" (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението.

 

Главната сграда е на 3 етажа. На първия са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря, на втория са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд І.

 

Вътрешният двор на двореца

 

Приемна зала 

 

Избата на двореца е създадена още през 1891 г. за нуждите на княз Фердинанд І, семейството и височайшите му гости. Тя заема две нива под земята и досега произвежда високо-качествени евксиноградски бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк".

 

Енотеката

 

Други забележителности са оранжерии с над 310 вида растения, царската конюшня „Щала", както и централния фронтон от покрива на френския замък Сент Клу, вграден под главната тераса. Той изобразява френският кралски герб и бил пренесен във вагон на „Ориент-експрес" камък по къмък през 1891 г., когато оригиналната сграда край Париж била разрушена.

 

Едно от най-красивите неща в Евксиноград е неговият огромен уникален парк на площ от 750 декара от общо 850 на комплекса. 

 

Фонтанът в парка

 

В периода 1946-1991 г. царският замък е национализиран и се превръща в почивна база на комунистическия елит и служителите на Министерския съвет на НРБ. След напускане страната на царското семейство през 1946 г. резиденцията е под юрисдикцията на държавата. Понастоящем Дворецът "Евксиноград" е правителствена и държавна резиденция, макар и достъпен за посещения с предварително записване.

 

 
още от Новини

още от АРТ