СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Розариумът в Борисовата градина е обновен
 Facebook

Розариумът в Борисовата градина е обновен31.05.2019 / 15:33 - CityBuild.bg

Преди приемането на ПУП за столичния парк кметът съобщи какви дейности са необходими и не са необходими в него.

 

В Розариума са възстановени алеите, парковото осветление и обзавеждане, засадени са 7 000 растения, от които 2 000 рози. Предстои да бъдат поставени и видеокамери и табели, които да разказват за видовете засадени рози.  След няколко години хората ще могат да минават под арки от рози, а стълбовете на лампите ще бъдат невидими, защото ще бъдат обгърнати от увивни рози, каза кметът, която посети обновеното пространство от З декара. В ремонта са инвестирали 780 хил. лв.  

 

 

Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя. Първата мащабна реконструкция е през 1934 г., когато в него са засадени 1 400 рози, доставени от Германия. Сегашният ремонт е извършен по проект от 1984 г.

 

 

 

 

 

 

„Предстои приемането на Подробния устройствен план на Борисовата градина и това е гаранция, че паркът няма да бъде застроен, а ще бъде възстановен. Предстои планът да бъде обсъден с гражданите на 5 юни в УАСГ, след това ще бъде разгледан и приет от Столичен общински съвет", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че според нея не е подходящо възстановяването на климатичното училище, което се предлага в плана. „Ще настоявам да се запазят обектите на „Спортна София" и конната база. Ще искам и да се намери друго решение за наземно безопасно преминаване от Строителния техникум към парка, без подлез. Съществуващите стадиони трябва да бъдат възстановени и ремонтирани, но без да се разширява територията им, а пързалката на стадионЮнак" ще бъде възстановена", каза столичният кмет.

 

Фандъкова добави, че ресторантът „Веселото село" ще бъде премахнат, но заповедта се обжалва, а в „Маймунарника" ще бъдат изградени естради. Автокъщата до бул. „Драган Цанков" също трябва да бъде премахната, но собствениците ѝ обжалват заповедта на архитект Влади Калинов и сега предстои съдът да излезе с решение. Там архитектът е предвидил подземен паркинг, което кметът подкрепя.  „Може да бъде изграден музей, ако е нещо малко, но не мисля, че има нужда от сериозно строителство", заяви тя. ПУП ще защити къпалнята „Мария Луиза" в парка, като планът ще забрани строителство и разширяване. Останалото зависи от собствениците, които трябва да направят сериозни инвестиции, за да отворят басейна.

 

Материалите относно проекта за ПУП на Борисова градина, възложен за изпълнение на "Ковачев архитекти" ООД по поръчка на Столична община, може да видите тук. Всеки може да изпрати мнение и предложение до 19 юни.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано