СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Румен Русев ще изпълнява длъжността кмет на район „Младост“
 Facebook

Арх. Румен Русев ще изпълнява длъжността кмет на район „Младост“31.05.2018 / 12:33 - CityBuild.bg

Това реши Столичният общински съвет.

 

С 33 гласа "за" и 19 "въздържали се" съветниците одобриха нов временен кмет на район "Младост", защото вече изтича предизвестието за напускане на Владимир Клисуров. Той беше избран за кмет след ареста на Десислава Иванчева, по нейно желание. Клисуров обаче се отказа от поста, като заяви, че не се чувства компетентен и не може да придвижва преписките за строителството.

 

Общинският съвет трябваше да избере нов временен кмет сред действащите легално назначени заместник-кметове. Това са арх. Румен Русев, който беше уволнен от Иванчева, но според правен съвет на общината, проведен вчера, заповедта за отстраняването не е легитимна, защото е издадена от ареста. По време на краткото си управление пък Клисуров издаде друга заповед за назначаването на ПР-а на Иванчева - Петър Кърджилов, за зам.-кмет на района на мястото на Биляна Петрова, която също е в ареста.

 

В залата надделя изборът на арх. Русев, независимо от твърденията на Кърджилов, че има конфликт на интереси, защото Русев бил свързан със строителния бранш, и защото заповедта на Иванчева за неговото уволнение била легитимна.

 

Относно служителите на района, които не искат неговото назначаване за временен кмет, Кърджилов заяви, че те са работили през мандатите на бившите кметове Петко Дюлгеров /който беше посредник в предаването на подкупа/, и Цвета Авджиева /която подаде оставка след снето доверие от ГЕРБ/. „Дюлгеров е в ареста и твърдя, както и гражданите от „Зелен Младост", че той е част от престъпна група, организирала набеждаването за подкуп. Фактът, че това са служители, работили през неговия мандат, означава, че те искат да заметат следи. Ние имаме доказателства за нарушения, които ще оповестим", каза Кърджилов.

 

„Ако бъда одобрен за кмет, ще направя всичко възможно администрацията да работи добре, да не бъдат забавени преписки и да се спазват срокове. Не мисля, че има конфликт на интереси. Нямам фирма, защото излязох от нея, както е по закон", каза преди гласуването арх. Румен Русев.

 

Главният архитект на „Младост" Стефан Стефанов заяви, че становището на около 30 души служители в района е, че проблемът „Иванчева" дори не е толкова дали е виновна във взимане на подкуп или не, колкото до това, че тя е наложила един „махленски, хаотичен и профански начин на управление" и е нанесла „огромна вреда на общината".

 

Междувременно Апелативният специализиран наказателен съд днес трябваше да реши окончателно дали да отстрани от поста Десислава Иванчева, но заседанието беше отложено за 5 юни. Желанието на Иванчева беше Кърджилов да заеме поста. По-рано тя посочи за свой заместник Клисуров, защото според нея зам.-кметът Русев и бившият кмет Петко Дюлгеров са в заговор срещу нея, защото Русев искал да стане кмет на общината.

 

 
още от Новини

още от София