СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Самостоятелна изложба представя арх. Белин Моллов
 Facebook

Самостоятелна изложба представя арх. Белин Моллов16.09.2020 / 13:22 - CityBuild.bg

Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа, изобразено с акварел, ще може да видите в залата на Държавна агенция "Архиви".

 

Самостоятелната изложба на арх. Белин Моллов ще бъде открита в навечерието на празника на София днес от 19.00 часа. Изложбата неслучайна е озаглавена „Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа". Целта е, от една страна, да се фокусира вниманието върху впечатляващи сгради и ансамбли от София ден преди празника. От друга страна, интересно би било да си припомним архитектурни шедьоври и от други градове на страната. А за да се разшири още повече представата за контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, селекцията е допълнена и с архитектурни обекти от Европа. Така ще може и да съизмерят постиженията на родните архитекти с тези на европейските.

 

 

На 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София, се чества и Денят на София. Обявен е за празник на столицата с решение на Общинския съвет през 1992 г. Почитта към мъчениците и майка им обаче е и почит към добродетелите, които те олицетворяват -  вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

 

Според арх. Моллов тези добродетели крепят всеки един от нас в индивидуалния му житейски път. Но те ни крепят и като общност. Именно като общност от граждани -  ценители на архитектурата, ни се иска да споделяме вярата, че нашата столица може да се развива в духа на девиза „Расте, но не старее" и на съвременните изисквания за функционална и красива градска среда. Имаме нужда и от надеждата, че ще се полагат последователни усилия за опазване на архитектурното наследство и вдъхване нов живот на паметниците на културата от всички, от които това зависи. Фактът, че всяка година отбелязваме Деня на София, означава, че е жива и любовта ни към града. А мъдрост може да почерпим от неговите първостроители след Освобождението. Част от сградите, които те са проектирали и които впечатляват и днес, ще видим изобразени в творбите на арх. Белин Моллов.

 

Арх. Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство с дългогодишен опит, заемал ръководни длъжности в "Софпроект - Генерален план на София" и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС. Бил е и преподавател в УАСГ. Родом от Русе, израснал във впечатляваща с архитектурното си наследство градска среда, арх. Моллов работи и живее в София. Като художник е реализирал множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Рисува предимно архитектурни обекти със статут на културни ценности. Любимата му техника е акварелът.

 

Съорганизатор на изложбата е Фондация „Креативна общност".

 

Събитието във Фейсбук

 

 
още от Новини

още от АРТ