СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Сдружение спасява историческите тролейбуси в София
 Facebook

Сдружение спасява историческите тролейбуси в София11.05.2017 / 13:29 - citybuild.bg

Специален сайт дава информация относно кампанията.

 

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България" стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт" ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски. До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт" ЕАД и 1 с дарения събрани от сдружението.

 

В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от Перник в София, където очаква своето възстановяване. Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуването на останалите два тролейбуса - от Чехия и от Канада. След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

 

От Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура" планират до края на годината да възстановят поне един от тролейбусите, който да се движи по различни поводи из София, докато се закупят и ремонтират останалите, но за целта са необходими парични средства. Кампанията за набиране на дарения ще продължи до възстановяване и пускане в експлоатация на всички 5 тролейбуса.

 

DAC-Chavdar 317 ETr  

 

Skoda 14 Tr 

 

Skoda 9 Tr 

 

ZiU 9  

 

Canada GMC-BBC HR150G 

 

Контакти на Сдружението:

София 1574

ВТУ "Тодор Каблешков", І учебен корпус, ет.4

ул. "Гео Милев" 158

office@bgtransport.org

0897 975 614

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно