СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности
 Facebook

На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности29.06.2020 / 15:26 - CityBuild.bg

Целта е оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на съоръжения за ограничаване на туристопотока.

 

В началото на месеца стартира изпълнението на дейности на терен, свързани с проект за „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения - по пътека от горна лифтова станция - х. Рилски езера - Сухия чал - ез. Бъбрека, езеро Сълзата - езеро Бъбрека - езеро Близнака - Трилистник - езеро Рибно". Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно - хижа „Рилски езера" и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа „Рилски езера". Те са по  проект „Устойчиво управление на национален парк „Рила" II-ра фаза", финансиран по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г.

 

 

Рехабилитационно-възстановителните дейности се изпълняват съгласно одобрен идеен проект за „Оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. „Рилски езера. Предприемат се мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.

 

 

Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут. Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Също така ще бъдат оформени маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитание 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност.  Ще се затвори достъпът по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират указателни и информационни табели.

 

Снимки: Мира Терзийска

 

Действията са част от изпълнението на комплексни мерки за „Подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание 3130 Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност от Littorelletea uniflorae и/или Isoeto - Nanojuncetea чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях" в района на Седемте рилски езера.

 

 
още от Новини

още от Страната