СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Седмицата на ландшафтната архитектура в ЛСУ стартира в понеделник
 Facebook

Седмицата на ландшафтната архитектура в ЛСУ стартира в понеделник05.04.2019 / 14:24 - CityBuild.bg

Ежегодното събитие обогатява знанията на специалисти и студенти и запознава обществото с дейността на ландшафтния архитект.

 

 

Април е месецът на ландшафтната архитектура. Интернационалният празник е основан от Американската асоциация на ландшафтните архитекти. Като част от тази инициатива е и LANDSCAPE ARCHITECTURE WEEK.

 

ПРОГРАМА

Лесотехнически университет, централна сграда, етаж 3, зала 4

 

Понеделник, 8 април

 

10:00 ч. - 10:30 ч.
Откриване на Седмица на ландшафтната архитектура

 

10:30 ч. - 11:30 ч.
Препъникамъни - oт идея до реализация

 

 

Ландшафтната архитектура е област, в която се преплитат множество интереси и процеси. Това придава на дейността известна сложност. Лекцията разглежда определени казуси, с които всеки ландшафтен архитект неминуемо се сблъсква рано или късно. Въпросите, съществени за качеството на готовия продукт, независимо дали говорим за паркоустрояване на двор, изграждане на детска площадка, създаване на парк, рекултивация на сметище и т.н. Кои са решенията, които водят до неуспех? Как една хубава идея може да се опорочи? Кои са факторите, които влияят на крайния резултат? На всички тези въпроси ще отговори гл. ас. л.арх. Веселин Шахънов.

 

11:30 ч. - 13:00 ч.
Почивка

 

13:00 ч. - 14:00 ч.
Проект ИСУ 2019. Интердисциплинарен студентски уъркшоп

 

 

ИСУ е интердисциплинарен студентски уъркшоп, плод на няколко амбициозни архитекти. Проект, който дава възможност на студентите да се докоснат до сложния процес в строителния бранш, а именно работа с различни специалности и работата в екип за краткия период от една седмица. Арх. Ани Славова ще разкаже за това как се е родила идеята за подобен тип уъркшопи и ще сподели опита от предишни издания. Също така ще издаде малко тайни какво готвят за тазгодишното издание ИСУ 2019 година.

 

Вторник, 9 април 2019 г.

 

10:00 ч. - 12:00 ч.
Представяне пред жури на студентски проекти за вертикално озеленяване от конкурса "Изграждане на екстериорни зелени стени в парк „Възраждане", зона „Амфитеатър"

 

 

Проектите ще бъдат изложени във фоайето на третия етаж в централната сграда на Лесотехнически университет до края на седмицата. Също така ще бъдат качени в страницата Landscape architecture week 2019, където всеки ще може да даде своя глас за проекта, който смята, че заслужава да спечели. По този начин студентите ще се включат в журирането на проектите, като вотът ще се прибави към този на журито. Награждаването ще се състои на 12 април, петък, от 10:00 часа.

 

12:00 ч. - 13:00 ч.
Почивка

 

13:00 ч. - 14:00 ч.
Професията „Ландшафтен архитект" на практика

 

 

Ланд. арх. Христина Киримидчиева е управител на фирма "Авангардън" ООД. Тя ще сподели за опита, натрупан от близо 15 години в областта: за това как се стартира и поддържа частен бизнес, кои са важните неща в проектирането, какви са основните необходими познания и умения за развиване на успешна дейност в областта на ландшафтната архитектура. Тя ще говори и за това как се печели доверието на клиента, как се организират дейностите в изпълнението и поддържането на зелени площи, какъв е процесът на създаването на зелено пространство от началото до края.

 

14:00 ч.
Работилница "Абстрактни композиции със скандинавски мъхове"

 

 

Скандинавските мъхове са една изключително актуална тема в днешно време. Това е материал, който не изисква много поддръжка и е лесен за композиране, а стените вкъщи или в офиса оживяват с една картина от скандинавски мъх. Заповядайте да научите технологията за картина с такъв тип мъх. За съжаление могат да бъдат осигурени само 15 работни места или 15 картини, но може да се организират екипи за съвместна работа. Регистрация - тук.

 

Сряда, 10 април

 

11:00 ч. - 12:00 ч.
Приложение на строителната геобиология в ландшафтната архитектура

 

 

Ще бъде изяснен произходът на геопатогенните лъчи и тяхното влияние върху човешкото здраве. Оценявайки медикобиологичният ефект на ,,лъчите убийци", се демонстрира чрез скрининг на електромагнитното поле в открити и затворени пространства и се предлагат решения за защита и изграждане на здравословни домове и градини.

 

12:00 ч. - 13:00 ч.
Почивка

 

13:00 ч. - 14:00 ч.
Механизация в озеленяването - иновативни технологии

 

 

„КОЛЕДЖИКОВ" ЕООД извършва дейности, свързани с дистрибуцията, продажбата и сервиз на градинска, горска, паркова и поливна техника. Спецификата на реализираната от фирмата дейност се характеризира с голямо разнообразие на предлаганите продукти и изисква висока квалификация на кадрите, познаване на съвременните тенденции при използването на съвременни технологии и средства за обработка на агро- и декоративни култури.

 

Четвъртък, 11 април

 

11:00 ч. - 12:00 ч.

Торене - Кога? Как? Защо? Иновативни продукти за торене

 

 

Милен Дребов е продуктов мениджър в "Тимак Агро България". Той ще разкаже за подходящите методи при торенето, различните технологии за обработка на почвата и при какви условия е необходимо допълнително подобряване на плодовитостта при различни растителни видове и култури.

 

12:00 ч. - 13:00 ч.
Почивка

 

13:00 ч. - 14:00 ч.
Опасните декоративни видове растения при детски площадки

 

 

Както всеки знае, подборът на декоративна растителност за детските площадки винаги е предизвикателство. Тъй като любопитните деца са привлечени от всякакви цветни плодчета и цветчета, е редно да се внимава с избора на растителност, избягвайки отровни и алергенни растения. В тази лекция ще се запознаете с потенциално опасните декоративни растителни видове, представени от доц. ланд. арх. Светлана Анисимова.

 

14:00 ч.
Ландшафтно-архитектурен многобой. Състезание със знание!

 

 

Състезанието ще включва шест дисциплини (четири теоретични и две практически). Теоретичните включват ботаника, дендрология, цветарство и почвознание, а практическите - рисуване и обработка на растения. Целта е всеки от участниците да премине през всички постове, на които ще има задачи от различна дисциплина. Този, който премине за най-кратко време през всички постове и е изпълнил най-прецизно задачите, ще спечели Ландшафно-архитектурния многобой. За първите три места има награди. Регистрация - тук.

 

21:00 ч.
Пролетен бал

 

 

Пролетният бал е неизменна част от Седмица на ландшафтната архитектура. По традиция вечерта на Пролетния бал се предава статуетка "Дървото", която е символ на връзката между поколенията и предаването на опит и знания. В този ден петокурсници предават "щафетата" на четвъртокурсници. Пролетният бал е и повод да се отчете настъпването на пролетта. Във връзка с това тазгодишния dress code e флорални мотиви и много усмивки.

 

Петък, 12 април

 

10:00 ч. - 11:00 ч.
Награждаване на студенти за участието им в конкурси

 

 

Фотоконкурс и конкурс за постер „Вид на година" са ежегодни конкурси за развитието на дигиталните умения на студентите, както и надграждането им в сферата на биологичните науки, свързани с ландшафтната архитектура. Тези конкурси се организират благодарение на доц. л.арх. Светлана Анисимова. Конкурсът "Изграждане на система за вертикално озеленяване на територията на парк „Възраждане" се осъществява благодарение на Столична Община - Район "Възраждане", Лесотехнически университет и BGREENWALL.

 

11:00 ч. - 12:00 ч.
Първи стъпки в Adobe Photoshop. Как да създадем табло?

 

 

Adobe Photoshop e софтуерът, с който всеки архитект, ландшафтен архитект и дизайнер трябва да може да работи, за да успее да изобрази своите идеи, проекти и концепции. Александър Александров ще разкаже за някои тънкости при работата с Photoshop, основните правила при композиране на различни елементи и способи за използване на шрифт. Лекцията ще премине в демонстрация на това как да се сглоби табло за проекти и конкурси така, че те да изпъкнат в най-добра светлина.

 

12:00 ч. - 13:00 ч.
Почивка

 

13:00 ч. - 14:00 ч.
Пътеводител в света на дигиталното ландшафтно проектиране

 

 

Стоян Начев ще разкаже повече за работния процес на ландшафтния архитект в дигиталната ера. Как да се проектира по-ефективно, избирайки пътя с най-малкото съпротивление?

 

14:00 ч. - 15:00 ч.
3D визуализация с 3dsMax и V-Ray

 

 

На лекцията ще бъдат представени техники за моделиране и стилизиране на визуализации за проекти в България и чужбина. Николай Михайлов работи от 1998-а като аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Завършва Анимация в НБУ през 2009-та и е преподавал в няколко университета, сертифициран V-Ray инструктор от 2017 г.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно