СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ново селище ще бъде изградено в района на Плана планина
 Facebook

Ново селище ще бъде изградено в района на Плана планина27.04.2016 / 16:00 - citybuild.bg

МС одобри проект на меморандум за разбирателство с А.З.К. Пропъртис ЕООД за „Плана Хайтс“.

 

Проектът „Плана Хайтс" предвижда иницииране и създаване на впечатляващо от архитектурна гледна точка селище в Плана планина между София и Самоков в землище на село Алино, върху земя в размер на 621 декара, казват от пресцентъра на МС. Селището се предвижда да бъде модел за напредък, високи стандарти и качество на живот, ситуиран в изключителна пасторална среда.

 

Инвестиционното предложение е свързано с играждане на жилищни сгради с ниска етажност, предвижда се обособяване на локален център с административно-информационни дейности, училище и детска градина, както и медицински център, пожарна и охрана. За пълното обслужване на обитателите ще се предвидят търговски и развлекателни центрове, ресторанти, компютърни клубове и детски кътове. В рамките на жилищните територии ще се предвидят зелени площи за отдих и спорт, както и за ландшафтното оформяне на целия жилищен комплекс.  

 

 

Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището инфраструктура - пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза, център за сигурност и 150 къщи за отдаване под наем. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди.

 

Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора А.З.К. Пропъртис ЕООД - българско предприятие, представлявано от Авиноам Катриели, с компания собственик Грийн Проджект енд Инвестмънтс - на български жител. Земята е закупена конкретно за реализацията на този проект. Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка.

 

Водоснабдяването ще се осъществява от Рилски водопровод, преминаващ през югозападната част на разработката. Битово-фекалните отпадъчни води посредством разделна канализация ще се отвеждат към предвидените две локални пречиствателни съоръжения. Отпадъчните дъждовни води се предвижда да бъдат отведени по най-късия път в съществуващите реки и дерета чрез разделен клон на канализационната система.

 

Електрозахранването на комплекса може да се обезпечи от съществуващ електропровод с напрежение 110 кУ, преминаващ в близост до с. Горни окол, като се изгради подземно трасе на кабела с приблизителна дължина от 8.5 км, преминаващо през землищеата на с. Алино, с. Горни Окол, с. Широки дол и с. Райово.

 

Автомобилният достъп до комплекса може да бъде осъществен от съществуващ асфалтов път Бистрица - Железница - Плана, който се включва в комплекса от западната му страна. При проектирането на вътрешната улична мрежа са предвидени два транспортни входа от с. Алино в югозападната част на комплекса и един транспортен вход от с. Горни Окол в източната част на комплекса. 

 

 

Предмет на инвестицията е изграждането на инфраструктурата и всички сгради за обществено обслужване, както и къщите за отдаване под наем. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53 650 000 лева. След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

 

 

Първата фаза на инфраструктура ще започне през лятото, а първите къщи ще бъдат построени до две години. По принцип компанията може да даде всички услуги до етап на построена къща. Тя ще осигурява поддръжката на проекта, включително охрана, почистване и  поддръжка на общите части и инфраструктурата и т.н.

 

Има изисквания и условия за външния вид на къщите, за да бъдат представителни и на ниво. Клиентът може да избере сам собствен архитект, който да се погрижи за разрешителното за строежа и проекта. В този случай ще има нужда от одобрението на архитекта на проекта по отношение на външния дизайн на къщата - дали отговаря на параметрите на проекта. 

 

Очаква се осъществяването на тази част от проекта „Плана Хайтс", предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019 г. За осъществяване на проекта държавата ще предостави пакет от насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната