СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Еко селище "Дива бука"
 Facebook

Еко селище "Дива бука"26.11.2019 / 10:32 - CityBuild.bg

С проекта „Фимера Дизайн" и арх. Петя Танъмова спечелиха първото място в категория "Ваканционни селища" в конкурса АРХ ИНОВА.

 

„Благодарим на журито, на екипа ни и на организаторите, защото това е един от най-честните конкурси с идеална цел. Благодарим и на възложителите, че ни позволиха да направим това, което искахме", каза Иван Гроздев от „Фимера Дизайн" по време на церемонията по награждаването.

 

Проектът за център за екотуризъм и рекреация Еко селище "Дива бука" в землището на с. Бързия, общ. Берковица, е с проектанти „Фимера Дизайн" и арх. Петя Танъмова.

 

 

Koмплексът е разработен като място, където природата е най-голямата ценност, средство и среда за отдих и възстановяване. Идеята е да се създаде място за комфортно настаняване на до 70 души, в което липсва единствено стресът от забързаното градско ежедневие. Отделните сгради предлагат самостоятелно обитаване на посетителите си с дневна зона, зона за рекреация на открито и зона за сън. Предвидено е пречистване на отпадните води и използване на възобновяеми енергийни източници, за минимален енергиен отпечатък.

 

 

Запазени са застроителните места нa съществуващите в имота сгради на бивш пионерски лагер. Единствено четирите малки бунгала са разположени на нови места сред съществуващата растителност, като отново е следван принципът за минимална намеса в природната среда.

 

 

ТИПОВО БУНГАЛО

Четирите типови бунгала с по два независими входа дават възможност за по-интимно уединение сред природата. Материалите както тук, така и при останалите сгради, са основно от естествен произход. Покривните и фасадни обшивки са от композитен материал, но създават визия за хармонично присъствие в средата.

 

 

 

ГОЛЯМО БУНГАЛО 1

Това бунгало е реновация на съществуваща сграда. Предвидената дървена фасадна конструкция изцяло обединява стария обем на първи етаж с новопроектираното пространство на втория етаж. В интериора е "вплетен" традиционен мотив - шевица.

 

 

 

 

 

ГОЛЯМО БУНГАЛО 2

Пространството на голямо бунгало 2 се развива изцяло около двуетажната дневна. Покривните прозорци обогатяват естественото осветление и създават игра на сенки в интериора.

 

 

 

 

ОСНОВНА СГРАДА

Основната сграда дава възможност за хотелско настаняване, общи зони за събиране и провеждане на различни събития, разполага с напълно функционален спа и физиотерапевтичен комплекс, ресторант с професионално оборудвана кухня и тераса за почивка и наблюдение на природата. Южната фасада представлява стена за катерене.

 

 

 

 

 

 

 

 

БЛАГОУСТРОЙСТВО НА СРЕДАТА

Поради желанието за минимална намеса, се запазва автомобилният подход от запад, като е предвидено паркирането да става само в тази зона. Пешеходната връзка от този подход към основната сграда ще се осъщесвява посредством главната свързваща алея за комплекса. Подходите към останалите бунгала ще са от плочопътеки от естесвен камък. Такава плочопътека ще бъде и обиколната алея в източната част на комплекса, която ще отвежда до зоната за тих отдих, медитация и йога. Преплетена с главната пешеходна алея е водна каскада, чието ромолене усилва усещането за спокойствие.

 

 

Северно от каскадата и алеята, между основната сграда и голямо бунгало 1, е разположена зона за събития на открито. Денивелацията в тази зона, както и отделните нива на водната каскада, са решени с габиони. Запазването на съществуащата висока дървеснохрастова растителност и добавянето на нова с видове, типични за региона, има за цел да запази усещането за естествена гора.

 

 
още от Новини

още от АРТ