СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
До 15 септември САБ ще подготви за обсъждане текст на Закон за архитектурата
 Facebook

До 15 септември САБ ще подготви за обсъждане текст на Закон за архитектурата20.01.2020 / 17:15 - CityBuild.bg

Това беше решено по време на 30-то Общо събрание на Съюза на архитектите на 30 ноември.

 

 

Темата за Закон за архитектурата привлича всеобщо внимание - повече от 20-30 години архитектите говорят за нея. Няма да ни бъде лесно, защото законодателството като цяло, свързано пряко и косвено с архитектурата, представлява истински дебри. Но това е целта ни - да се опитаме да съберем в един закон някои основни неща, които да ни подпомогнат в правенето на добра архитектура и защита на нейната културна същност", каза за CityBuild.bg проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на САБ.

 

 

В доклада си пред Общото събрание арх. Булев заяви: "Искам да подчертая смисъла на разработването на този закон. Той е преди всичко в това, че сега проблемите на архитектурата или са пренасочвани, или са разпилени, и се третират като периферна тематика в различни закони (например в ЗОП, Закона за авторското право, а и в Закона за камарите). Чрез Закона за архитектурата тези проблеми ще се поставят в центъра на един закон и в тяхната взаимовръзка".

 

 

Общото събрание на Съюза на архитектите прие и мандатна програма за няколко, а не за една година - т.е., САБ вече се стреми да премине към едно по-дългосрочно планиране на дейността си. А тя се развива по няколко направления - едното е вътрешната дискусия за състоянието на архитектурата, другите са организационният живот на Съюза на архитектите, както и въпроси, свързани с материалната база. Още едно направление е връзката с обществото и заявяване на ясни позиции и послания по различни въпроси. Всички решения на 30-то Общо събрание може да видите тук.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от Страната