СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Сериозни нарушения откриха при строежите в "Арапя" и "Алепу"
 Facebook

Сериозни нарушения откриха при строежите в "Арапя" и "Алепу"01.02.2019 / 12:24 - CityBuild.bg

Те трябва да бъдат временно спрени със заповед на общините Царево и Созопол.

 

Директорът на ДНСК Иван Несторов, шефът на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова и Милен Ненчев от РДНСК Бургас съобщиха резултатите от проверките в Арапя и Алепу.

 

На АРАПЯ, където намерението е да бъде изградено ваканционно селище с 23 сгради, са установени сериозни пропуски. За временният път /който обслужва не само обекта, но и друго въведено в експлоатация ваканционно селище в съседство/ проектната документация не е одобрена от Община Царево. За пътя не са извършени отчуждителни процедури. Освен това е изградена канализация, която също е без разрешение за строеж.

 

Други нарушения са, че според първия проект от 2007 година е предвидено да се реализира една сграда, а в момента са 23. Липсва и съгласие от МОСВ точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да се реализира строителството. Цялата инженерна инфраструктура е с „неизяснен характер” – няма одобрен проект, който да посочи как ще бъдат обслужвани вилите с ток, вода и канализация. Липсва и задължителният план за безопасност, свързан с организацията на работниу процес. Ще бъдат издадени предписания на кмета Георги Лапчев, в чиито правомощия е да задължи строителя да си организира строителната площадка.

 

Тъй като фирмата за строителен наздор „Стройконсулт Бургас” е допуснала нарушения и не е извършила качествен контрол, обектите й ще бъдат одитирани и ако има нарушения, ще се наложат административни санкции.

 

Основният проблем за обекта на АЛЕПУ е неспазване на етапността. Инвеститорите имат издадено разрешение за строеж, според което на първия етап трябва да изградят геозащитно съоръжение, което да укрепва ската, а на втори етап – строителство на три жилищни сгради. Разрешението за геозащитното съоръжение обаче трябвало да се издаде от ДНСК, тъй като било първа категория, а не от общината, подчерта Иван Несторов. От ДНСК ще изпратят разпоредително писмо със срокове и указания до кмета на Созопол, от когото ще се иска да издаде заповед за спиране на строителството на сградите, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение.

 

Освен това временният път, който обслужва обекта, частично навлиза в чужда собственост, са установили проверяващите. На „Алепу вилидж” обектът не е ограден със строителна ограда /сега съоръжението е частично оградено/. Надзорът на проекта е от фирма "Костов и синове", която също не е свършила своята работа и заради това ще бъде проверена.

 

На къмпинг ГРАДИНА възложителят спря строителството сам. Ако то бъде подновено, РДНСК ще извърши съответната проверка, каза Иван Несторов. По думите му в момента не можели да проверят дали обектът ще бъде на достатъчно отстояние от морския бряг.

 

Заповедите за спиране на строителството, които общините трябва да издадат, могат да се обжалват от инвеститорите пред Административния съд.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано