СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ВАП сезира спецпрокуратурата за строежа на I Tower
 Facebook

ВАП сезира спецпрокуратурата за строежа на I Tower10.07.2020 / 13:17 - CityBuild.bg

Данните са, че на 8 юли министърът на културата е съгласувал проекта в грубо нарушение на Закона за културното наследство.

 

Снимка: CityBuild.bg. Сградата на I Tower откъм пл. "Македония" (в средата) зад TELUS Tower | City Tower (отдясно). Отляво на снимката е централното управление на Дирекцията за национален строителен контрол.

 

Както вече ви съобщихме, вчера ДНСК спря строежа на I Tower (хотел Marriott) в София, след като Върховна административна прокуратура (ВАП) поиска проверка през май. Днес тя сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа.

 

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който, при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради, служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изисквано съобразно Закона за културното наследство (ЗКН).

 

Освен това преди два дни министърът  на културата Боил Банов е съгласувал проекта по молба на инвеститорите, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. Вчера инвеститорите са поискали от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

 

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

 

Към момента проверката на ВАП  продължава.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано