СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Офис сграда със зелени тераси с изглед към София и Витоша
 Facebook

Офис сграда със зелени тераси с изглед към София и Витоша18.11.2019 / 11:28 - CityBuild.bg

„Адора 2“ се намира на ул. „Олимпийска“ 6 в столицата до Околовръстен път.

 

 

 

 

Заданието от инвеститора Риал Сайт ООД  е за офис сграда от най-висок клас по отношение на сградни инсталации, материали, пространства, енергийна ефективност, функциониране и околна среда. Сградата очаква LEED сертификат през декември.

 

 

 

 

Основното обемно пространствено предизвикателство пред СКИЦА Студио към датата на проектиране, е че теренът се намира в много бързо развиваща се среда, без да се знае как бъдещият силует ще се впише в тази среда. Ситуирана на високоскоростна пътна артерия, сградата с площ 19 250 кв.м следва скоростта на преминаване, разстилайки обемни бели ивици. Елементите плавно се движат нагоре и надолу, за да оформят акценти: зелени тераси с изглед към София и Витоша.

 

 

 

 

Теренът се качва с един етаж денивелация от север на юг, което също е подчертано с плавното отхлупване на елементите. През интериора тази денивелация се преминава с живописна пейзажна стълба, свързваща основния просторен вход от север с парка на горно ниво от „вътрешната" страна на сградата. От север, откъм околовръстен път, сградата е отлепена от терена чрез покрито тротоарно уширение в зоната пред магазините.

 

 

 

 

Част от цялостния проект за сградата е планирането на пешеходните връзки, пространства между и около трите съседни имота в квартала. Свободно може да се преминава през сградите и около тях.

 

 

Целите източна, южна и западна фасади са осигурени с външни автоматизирани щори, осигуряващи висок комфорт в помещенията през топлите дни. Фасадите на сградата са с естествен камък и висок клас остъкляване, което осигурява не само топлинен, но и звуков комфорт, предвид местоположението на сградата.

 

 

Етажните планове са отворени офис пространства с възможност за многообразно преграждане, отговарящо на изискванията на отделните обитатели. Сградните инсталации за предвидени гъвкаво, така че в отделните части на етажа да има възможност за преграждане на самостоятелни офиси, заседателни зали, сървър помещения и кухнески кътове.

 

 

Офис пространствата са просторни, високи и светли. В двете подземни нива са разположени места за зареждане на електромобили. За отоплението, вентилацията и климатизацията на сградата са използвани са най-висок клас съоръжения.

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ