СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Сградата расте в гората, а гората - в сградата
 Facebook

Сградата расте в гората, а гората - в сградата04.05.2018 / 13:16 - CityBuild.bg

Администрацията на чешко горско стопанство е със зелен покрив и в хармония с природата.

 

Проектът на Chybik + Kristof Architects & Urban Designers спечели конкурса за нова сграда на чешко горско стопанство в град Храдец Кралове. Административната сграда е вдъхновена от заобикалящата я гора, с фасада, внушаваща дървесни стволове, и зелен покрив, подобен на поляните в гората, който насърчава гнезденето на птиците.

 

„Горското в гората" е изградено около открит двор, откъдето сградите „се излъчват" навън, следвайки основната философия на дизайна - а именно, че „сградата расте в гората и гората в сградата". Пътечка с образователни табели се вие около сградата и води посетителите през площи, засадени с определени видове като смърч, бук и ела, бор и бреза, дъб и габър.

 

Интериорът с естествена дневна светлина е продължение на тази визия - успокояваща среда, пълна със зеленина и естествени материали. Сградите пресъздават външната среда с изложена в интериора дървена конструкция, висящи растения, естествени материали и цветна палитра. 

 

"Това, което искахме да направим, е прозрачно, но интимно работно пространство", казват архитектите. Мястото разполага с посетителски център, заседателна зала, библиотека и кафене, които формират социалния център на цялостния дизайн.

 

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно