СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бул. „Шанз Елизе“ в Париж ще бъде преобразен в градина
 Facebook

Бул. „Шанз Елизе“ в Париж ще бъде преобразен в градина14.01.2021 / 17:10 - CityBuild.bg

Близо 2-километровато авеню ще бъде трансформирано в зелено пространство.

 

 

Проектът за една от централните улици на Париж и една от най-известните улици в света е иницииран през 2018 г. от Комитета на "Шанз Елизе", който обединява културните институции и бизнеси на булеварда (музеи, театри, кина, недвижими имоти, фирми и магазини). Предвижда се първо да бъде преобразен площад "Конкорд", след което и целият булевард - след летните Олимпийски игри в Париж през 2024г. Планът за преустройство на стойност 250 милиона евро включва ограничаването на превозни средства наполовина, превръщайки пътищата в зелени площи, предназначени за пешеходци, и създаването на тунели от дървета, които ще помогнат за подобряване качеството на въздуха в района. Архитектурният и градоустройствен проект е на френското студио PCA-STREAM.

 

 

Цялостната визия за района между кръговото кръстовище на "Шанз Елизе" и Триумфалната арка е да се намалят неблагоприятните шум, топлина и автомобилен трафик, като се създадат повече пространства за пешеходците.

 

 

 

 

Емблематичното кръстовище ще бъде превърнато в площадка за туристи и парижани, които идват да съзерцават Триумфалната арка.

 

 

 

 

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че се очакват още намеси в района около Айфеловата кула и останалата централна част на града. От 2014 година насам тя се опитва да превърне Париж в по-добро място за живеене, като през 2016 година обяви проекта „Париж диша", който включва ограничаването на автомобилния достъп до определени места в града всяка първа събота от месеца. Също така са въведени и някои промени в политиката като увеличаване на таксата за паркиране, забрана за свободно паркиране в определени дни, безплатен градски транспорт един път месечно, както и превръщането на части от магистралата край река Сена в крайречни паркове.

 

 

 

 

 

 

 

През февруари миналата година стана публичен и планът за 15-минутния град, според който жителите ще могат да достигнат до всички ключови звена като училище, работа, магазини, паркове и здравни центрове в рамките на 15-минутна разходка или с колело. Oсвен това се предвижда да бъдат създадени общо 650 километра велосипедни линии като част от голяма велосхема, която цели да направи всяка една улица подходяща за придвижване с велосипед.

 

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно