СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Шест старинни църкви в Несебър оживяват чрез мобилно приложение
 Facebook

Шест старинни църкви в Несебър оживяват чрез мобилно приложение05.07.2018 / 17:34 - CityBuild.bg

Чрез него може да научите историята им на 4 езика на фона на специално композирана музика.

 

Интерактивно мобилно приложение с името „Несебър“, показващо забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност, бе представено в Музей „Старинен Несебър“. Чрез приложението шест старинни църкви оживят пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да научи историята им на български, английски, руски и немски. Приложението е разработено за 2-те основни мобилни платформи android и ios.

 

 

Диана Кондова, началник на отдел „Туризъм и туристическа реклама“ информира, че Общинска администрация има желанието и амбицията следващата година да бъдат включени още толкова обекти към приложението, за да „вървим по пътя на надграждането и допълването на тази информационна мрежа от туристически забележителности, като голямата идея е тя обхване територията на цялата Община Несебър.“

 

Кондова обясни и как работи приложението в две стъпки: първо е необходимо да бъде изтеглено мобилното приложение, а след това да се купи с картичката с избрания от потребителя обект (църква). Картичките с изображения на шестте несебърски църкви - „Йоан Кръстител“, „Свети Спас“, „Света София“ (Старата Митрополия), „Света Параскева“ и „Христос Пантократор“, са изработени с размер на визитка. Те съдържат код, даващ достъп до виртуална информацията на всеки потребител, закупил новия интерактивен продукт.

 

След като потребителят е придобил картичката, той трябва да разкрие индивидуалния код, който се съдържа в нея и да го нанесе в съответното мобилно приложение, като така получава достъп до църквата, която е избрал. Обектът се разглежда в 3D визуализация, добавена виртуална реалност, като се създава усещането, че потребителят разглежда забележителността отвътре. Информацията е под формата на екскурзоводска беседа, озвучена с подходяща фонова музика.

 

 

Това приложение дава възможност и на хората в неравностойно положение виртуално да посетят шестте обекта в Стария Несебър. Любопитна подробност е, че картичките могат да играят ролята и на сувенир, тъй като са изработени с магнитна подложка. Те са пуснати в продажба в обектите на Музей „Старинен Несебър“, а на по-късен етап през годината ще бъдат разпространени и в инфоцентровете на Община Несебър.

 

Автори на мобилното приложение са Димитър Игнатов и Радка Христова. Изработването на приложението „Несебър“ е финансирано от Община Несебър, която е включена и в интерактивна 3D туристическа платформа на България, наречена I walk, и то с шест обекта. I walk, която е създадена от същите автори, е онлайн пътеводител с препоръки за маршрути, забавления, отдих, храна – всичко, което е необходимо на потребителя да си осигури невероятно преживяване. Платформата разкрива красотата на природата, емблематичните исторически и архитектурни паметници в България, разказва нечувани легенди в духа на българските бит и култура, запознава с великите личности, оставили следа в нашата история.

 

 
още от Новини

още от АРТ