СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов сигнал във връзка с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" внесе "Спаси София"
 Facebook

Нов сигнал във връзка с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" внесе "Спаси София"11.07.2019 / 12:38 - CityBuild.bg

Той касае потенциални щети върху бюджета на Столичната община и ЕС в размер на 5 млн. лева.

 

След като дадоха пресконференция пред Съдебната палата, активистите от "Спаси София" внесоха днес в Софийска градска прокуратура нов сигнал, свързан с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Според организацията съществуват съмнения за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа

 

От "Спаси София" се позовават на официални документи, удостоверяващи, че строителят е получил 86 дни призната отсрочка за изграждането на ул. "Граф Игнатиев". През този период строителният надзор и Столичната община, в качеството си на възложител, са одобрили съставянето на Акт 10 за спиране на строителството поради "лоши метеорологични условия" и "интензивни валежи" и обектът би трябвало да е замразен. Справка на НИМХ за тези периоди показва, че съществени валежи или отрицателни температури е имало през около половината от одобрените дни. Като пример дават 31 дни, признати за дъждовни през юни и юли на 2018 г., от които само през 16 има валежи над 5 л/кв.м., при положение, че валежите под 20 л/кв.м. не се смятат за интензивни. 

 

"Традиционно през летните месеци по-голямата част от валежите са краткотрайни и често са в края на работния ден или в тъмната част на денонощието, когато не се извършват строителни дейности. НИМХ разполага с данни и за почасовите валежи, от които може да бъде установено, че не са налице валежи през целия ден. Логично е да се очаква, че строителните дейности не е трябвало да бъдат спрени за целия ден" - обясни Светлозар Алексиев от организацията.

 

 

Активистите подават сигнал до Прокуратурата и за незаконно строителство на обекта в дни с издаден акт за спиране на строителство. Те обясняват, че Акт 10 означава замразяване на строителната площадка и издаването му забранява извършването на каквито и да е строителни дейности на обекта. От "Спаси София" обаче констатират чрез снимков материал, че в дните с издаден Акт 10 строителството по Графа продължава. "Това е незаконно строителство, за което надзорът и Столичната община като възложител е трябвало да реагират и да прекратят. Недопустимо е от една страна да се твърди, че лошото време не позволява работа на обекта, а от друга строителството да продължава. Това създава съмнения за некачествена работа и умишлена изгода за изпълнителя, който наваксва със строителството, докато срокът му е официално спрян" - допълни Борис Бонев от Спаси София. 

 

 

"Припомняме, че глобите за забавено строителство са 4,8 млн. лв., но не бяха наложени, което ощетява бюджета на Общината и ЕС. Затова внасяме сигнал и до Европейската служба за борба с измамите (OLAF), като отправяме и мотивирано искане за извършването на пълна ревизия на дейността на Столичната община по посочените договори с цел пресичане злоупотребата със средства на европейските и българските  данъкоплатци." - завършват от "Спаси София".

 

Повече информация по темата можете да намерите тук:


http://spasisofia.org/bg/нов-сигнал-до-прокуратурата-за-графа.html

https://www.facebook.com/spasisofia/posts/2375426386075362

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на обвиненията с въпроса: "Защо от "Спаси София" не са подали сигнала още през декември, когато са забелязали незаконна работа по обекта, а чак сега, когато местните избори наближават? Ясно е, че тече кампания, ясно е, че участват в тази кампания, защото на мен не ми звучи достатъчно сериозно и отговорно към гражданите. Фандъкова заяви, че всеки дъждовен ден е признат след официално издаден документ от НИМХ, а надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителят.

 

Припомняме, че през октомври организацията внесе сигнал в прокуратурата, което доведе до оставка на тогавашния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев и повдигане на обвинение за щети в особено големи размери. Съдебният процес срещу бившия зам.-кмет на Столичнaта община Евгени Крусев ще започне на 30 септември, реши състав на Специализирания наказателен съд на разпоредително заседание, съобщиха днес от пресцентъра на съда. Насрочена е и втора дата за гледане на делото по общия ред - 9 октомври.

 

 
още от Новини

още от София