СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Силвия Христова: Ще разгледаме всички предложения по Правилника на СОС
 Facebook

Силвия Христова: Ще разгледаме всички предложения по Правилника на СОС06.12.2019 / 16:45 - CityBuild.bg

Това каза за CityBuild.bg председателят на работната група по проекта за нов правилник.

 

Вчера в Столична община се проведе откритото за граждани заседание на работната група, която изработва проекта за нов Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет в София. Той е основата за постигане на повече прозрачност, отчетност, принципност на работата и участие на гражданите.

 

Независими граждани и членове на НПО-та настояха докладите и обсъжданите материали от работата на СОС да се публикуват на сайта, като pdf файловете с документация да не са сканирани снимки, за да може в тях да се търси и копира, а таблиците да не са "заключени". Граждани поискаха и да се обявява поименното гласуване, за да знаят хората как техните избраници гласуват.   

 

Разговаряхме с председателя на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в Столичния общински съвет и председател на работната група, която работи по новия правилник - Силвия Христова.

 

Бихте ли обобщили резултата от откритото заседание?

 

Работната група е на етап изготвяне на предложения на проекта за промени в Правилника и искахме да чуем мнението на гражданите на подготвителен етап, затова изслушахме всички, които бяха пуснали писмени предложения, както и на всички, които бяха дошли на място без писмени предложения. Коментирахме с гражданите на какъв етап е работата на работната група. Има писмени предложения от ГЕРБ (СДС), от БСП и от независимия общински съветник Борис Бонев, но днес (вчера - бел. ред.) нямаше писмено предложение от Демократична България, ВМРО и Атака. Предложих им допълнителен срок до утре (днес - бел. ред.)*, тъй като е важно да има предложения на всички, за да започнем да разглеждаме проекта текст по текст. В понеделник предстои заседание.

 

Кои са предложенията на ГЕРБ (СДС)?

 

Те са основно за прозрачност във всеки един етап от работата на Столичния общински съвет. Предлагаме в постоянните комисии заседанията да бъдат заснемани и излъчвани на интернет страницата, да има и архив, така че да се гледат в удобно за всеки време. Друго предложение е протоколите също да бъдат публикувани на страницата на общинския съвет и да има поименно гласуване на съветниците по всяка една точка от дневния ред на комисиите, видно за гражданите. Още едно предложение е докладите ще бъдат публикувани в момента, когато се качи дневният ред на комисията.

 

Новото за заседанията на СОС - те и сега се излъчват на страницата на общината, но ще се публикуват и протоколите с поименните гласувания за всяко решение на съвета. Самите стенографирани протоколи също ще се публикуват. Предлагаме да има и питания към районните кметове, а не само към кмета на Столична община.

 

Ще бъдат ли публикувани pdf файловете с документация не като сканирани снимки, за да може в тях да се търси и да се копира текст - нещо, което интересува и нас, медиите?

 

Това не сме уточнявали, но ще помислим как да става. Важно е да ги има самите доклади и проекти, за да може всеки предварително да се запознае с тях, да формира мнение и да го изрази в комисиите на място или писмено.

 

*До момента писмени предложения от Демократична България още не са внесени.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Интервюта