СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Синагогата във Видин ще бъде възстановена с европейско финансиране
 Facebook

Синагогата във Видин ще бъде възстановена с европейско финансиране23.05.2019 / 13:25 - CityBuild.bg

Проектът цели тя да бъде превърната в Културен център „Жул Паскин“.

 

Това е втората по големина синагога в България след тази в София. Построена е през 1894 г,. след като старият еврейски храм в града е бил разрушен по време на Руско-турската война (1877-1878).

 

 

Дейностите по проекта са насочени към реставриране и социализиране на сградата на Синагогата и имота, в който се намира, обединяващ функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и прилежащия парк.

 

 

Проектът е първият одобрен с комбинирано финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж". Той ще получи подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ и финансови инструменти. Безвъзмездната финансова помощ на стойност 8,2 млн. лв. се предоставя по линия на процедурата „Развитие на туристически атракции". Кредитът в размер на 1,5 млн. лв. е предоставен от фонд посредника за регион Север - „Регионален фонд за градско развитие" (РФГР).

 

Множеството други исторически обекти на територията на стария град във Видин ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт. В обхвата на този туристически ареал попадат също средновековната крепост  „Баба Вида", молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк и река Дунав.

 

Приоритетната ос 6 на ОПРР е насочена към реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на културното наследство чрез развитие на изцяло завършени и интегрирани туристически продукти за недвижими културни ценности с категория „световно значение" или „национално значение".

 

 
още от Новини

още от Страната