СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Скейт парк в Княжеската градина ще се изгражда през лятото
 Facebook

Скейт парк в Княжеската градина ще се изгражда през лятото15.05.2020 / 10:26 - CityBuild.bg

Министерството на културата е одобрило визата, издадена от главния архитект на София миналата година.

 

Княжеската градина е създадена по идея на княз Александър Батенберг, преминава през различни трансформации през годините, като най-дълго време е била градски зоопарк. Паметникът на Съветската армия в  нея е построен през 1954 г. Всяка година привърженици на левицата и русофили отбелязват около него различни дати, а едновременно с това в обществото отдавна върви дебат за разрушаването или преместването на паметника в Музея на социалистическото изкуство, а монументът (иронично наричан МОЧА - Монумент на окупационната червена армия) често става обект на посегателства.

 

 

 

В същото време паметникът и зоната около него отдавна са място за събиране на млади хора и скейтъри. По тази причина именно то беше едно от трите варианта за скейт парк, които обсъждаха от общината миналата година. Поводът стана грешна интерпретация на разпоредба, която забрани каскадите със скейтборд върху публична собственост и доведе до конфликт между скейтъри и органите на реда. Тогава кметът Йорданка Фандъкова възложи на екипа на главния архитект да се търсят възможности за изграждане скейт парк и гражданската организация Sofia Skate City представи идеен проект, който предвижда преобразуването на красивото, но изоставено корито на езерото до заведението "Баба Яга" в зона за каране на скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и други подобни спортове.

 

Снимки: Спаси София

 

 

 

В издадената от главния архитект виза за проектиране от септември миналата година се предвиждат намеси и в още два обекта - голямата рампа до самия паметник на Съветската армия и Street скейт площадката откъм бул. "Цар Освободител".

 

 

Мястото е със статут на паметник и затова се наложи да се изчака становището на Министерството на културата. То вече е одобрило проекта за скейт парк, съобщи за "Капитал" главният архитект Здравко Здравков, като уточни, че скоро ще бъде проведено обществено обсъждане в район "Средец", на което ще се събират коментари и препоръки по схемите. После проектът ще бъде обсъден на експертен съвет и ако представянето и заключителната дискусия приключат през следващия месец и половина, проектът би могъл да се приеме в края на юли от общинските съветници. Така, ако няма обжалване, бързо ще бъдат издадени необходимите разрешения и проектът ще може да започне да се изпълнява. 

 

*Единственият в София скейт парк на открито се намира в Студентски град и бе открит през 2011 година.  

 

 
още от Новини

още от София