СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Скритите букви - нови литературни кътчета в града и места за четене
 Facebook

Скритите букви - нови литературни кътчета в града и места за четене21.05.2018 / 12:20 - CityBuild.bg

Проектът на Фондация „Прочети София“ започва на 22 май.

 

„Скритите букви" са пресечната точка между типография, поезия и градска среда. Добре прикрити в центъра на града, те ще могат да бъдат намерени из паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани преходи, извън шума и „по ръба" на обичайните туристически маршрути. Куратори на проекта са Тодора Радева, Кирил Златков и Анета Василева.

 


12 оригинални пейки с формата на букви от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я) ще бъдат поставени този месец в София. Дизайнът е на художника Кирил Златков. Той акцентира върху буквите, които нямат графичен аналог в латиницата и гръцката азбука.

 

Всяко стихотворение ще придружава „своята" буква. Стихотворенията са на: Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова - посветени или въображаемо свързани с една от буквите.

 

 

Проектът започна с две дискусии. Едната беше „Да пишеш София" на 2 май в „Къща за литература и превод" - дискусия за литературното картографиране, със специалното участие на писателя и преводач Ян Паул Хинрихс от Холандия и модератор писателят Александър Шпатов. Втората дискусия -  „Случаят „Скритите букви" и други намеси в градска среда", се проведе на 17 май в „Генератор". Дискусията очерта траекторията на промяна на проекта „Скритите букви" - какви намеси са възможни в града около нас, какво е отношението на институциите към провокациите в градската среда, с какви административни пречки се сблъскват творците и къде се намираме ние спрямо световните тенденции за намеса в градската среда. Разговорът обхвана примери за други проекти в областта на литературата, дизайна и архитектурата, които са били осъществени в една или друга степен през последните години.

 

Източник: kafene.bg

 

В рамките на проекта се провеждат и няколко Литературни разходки (специални градски турове), включващи малко известни истории за града и литературна София.

 

 
още от Новини

още от АРТ