СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Слаба публичност на визията и проблеми в изпълнението
 Facebook

Слаба публичност на визията и проблеми в изпълнението08.10.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Те водят до недоволство на гражданите и коригиране на участъци в ремонтиращата се Зона 2 в София.

 

В почивните дни градината около църквата "Св. Седмочисленици" беше едно много посетено от граждани и медии място. Причината, разбира се, е полагането на новите плочи и тяхната визия, която се оказа не толкова драматична, колкото беше представена в снимки и подигравателни колажи в социалните мрежи.

 

Плочите в градината и изпълнението на ремонта по ул. "Граф Игнатиев" станаха повод за критика и граждански протест. Отговорите на общината, проектанта и изпълнителя, дадени на импровизиран брифинг в петък, може да прочетете тук. Обобщено, те заявиха, че има локални проблеми при изпълнението, но за качеството на обновяването може да се говори едва когато то приключи, а дали плочите са хубави или не, е въпрос на лично възприятие. Това може да прецените и вие от следващите снимки.

 

 

 

 

 

 

 

В градината се полагат бетонови плочи UMBRIANO на Semmelrock с повърхност, наподобяваща гранит. Това са плочи 50x50 и 50x25 с дебелина 8 cm в цвят светъл гранит и 50x25 с дебелина 8 cm и бежово-кафяв меланж. Продуктът е обработен със специално покритие, осигуряващо защита срещу атмосферни условия. Плочите са устойчиви на замръзване и луга, както и на пешеходно натоварване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"В градината до църквата „Св. Седмочисленици" през уикенда продължават дейностите по поставяне на настилка, изграждане на осветление, поливна система, водопровод и канализация за обекти, изграждане на детска площадка и своевременно коригиране на участъци, които са върнати от възложителя", съобщиха вчера от Столична община. А изпълнителят G.P. Group отново публикува своя позиция:

 

 

Къде според нас са проблемите?

 

Първо, ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО ПОДРОБНА И ТОЧНА ПРЕДВАРИТЕЛНА ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАТЕРИАЛИТЕ И ВИЗИЯТА НА ДАДЕН ПРОЕКТ. Колкото и той да е подробно описан в документи /с материали и тяхната визия/, то хората трудно стигат до тях. Вижте например в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" документацията от проведения конкурс и конкурсните проекти за обновяване на публични пространства от централната градска част на София тук или пък се опитайте да откриете разбираема, подробна и визуализирана информация за проекта за обновяване на Зона 2 тук. Пожелаваме ви търпение.

 

Разбира се, нашата работа като медии е именно в това да намерим, обобщим и предоставим в достъпен вид тази информация. И в този смисъл сме длъжници на гражданите, когато не сме успели да направим това, защото не сме поискали повече подробности по даден проект или не сме настоявали достатъчно, когато са ни отказали повече информация.

 

Работа на общината пък е на или до мястото на предстояща реконструкция да постави например достатъчно големи табла с подробни и точни визии на предстоящото обновяване, със снимки и данни за материалите, както и вариант за избор и представителна анкета.

 

Вторият проблем е НЕДОСТАТЪЧНОТО ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ И СЛАБИЯТ ИНТЕРЕС КЪМ ТЯХ - информация за предстоящите дискусии почти не стига до хората, а от друга страна малко от тях отделят време, за да присъстват на подобни срещи.

 

Резултат от всичко това е, че макар да са попрочели нещо и да са видели няколко визуализации, хората всъщност нищо не са разбрали и нищо не са видяли, а от общината следват изказвания от рода на "проектът се обсъжда отдавна", "документите са публикувани на сайта" и други.

 

Като изключим недотам основателните насмешки, преекспонирани изказвания и леко пообработени снимки относно визията на плочките в градината около храма "Св. Седмочисленици", то гражданите ОСНОВАТЕЛНО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ИЗПЪЛНЕНИЕ. Хората, които чухме на място, нямаха критики към визията и самите материали в градината, а към изпълнението на настилката към момента - не съвсем прави линии, неравности, некачествени фуги и дори счупени плочки.

 

 

 

 

И така стигаме до най-сериозния проблем - изпълнението и контрола. Възложител /общината/, изпълнител и строителен надзор обясняват, че след приключване на ремонта качество ще има. Но столичани някак вече съвсем не вярват. Започнаха корекции по изпълнението на иначе качествените настилки по ул. "Граф Игнатиев", площад "Славейков" и площад "Гарибалди" /вижте снимки тук/. По-търпеливите чакат да видят резултата.

 

SkyscraperCity Bulgaria

 

И малко за Зона 4

 

Едновременно с ремонта на Зона 2 върви и този на Зона 4, който включва улица "Московска" и градинката "Кристал". В градината същите плочи от градинката "Св. Седмочисленици" вече покриват една от алеите.

 

 

 

Вижте още снимки от ремонта на градинката "Кристал", улица "6 септември" и улица "Московска" тук

 

Снимки: CityBuild.bg

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано