СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Слагат прозрачни стени на пероните на трети метродиаметър
 Facebook

Слагат прозрачни стени на пероните на трети метродиаметър23.09.2013 / 17:40 - citybuild.bg

Идеята е стените да се отварят едва когато влакът спре. Това предвижда проектът на чешкия "Метропроект", чието обсъждане тече в момента.

 

Втора защита срещу самоубийци ще са сензорите, които ще спират моментално тока на мотрисите, ако нещо падне на релсите. Видеокамери ще има не само на станциите, но и във влаковете. 

 

 

Третият метродиаметър от автогара "Изток" до Горна баня трябва да е готов до 2019 г. След месец по него ще започнат обществените обсъждания, а планът на трасето вече е приет. При проектирането са избирани общински земи, но все пак ще се наложи отчуждаване на частни терени за метростанциите или за преминаване на естакадите през имотите, каза шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, съобщи "Труд".

 

Влаковете също ще са от нов тип. Няма да се захранват с ток от трета релса както руските, а чрез пантограф подобно на трамваите. От този тип са около 30% от новите метрополитени в света. Влаковете ще развиват до 80 км/ч и ще могат да превозват до 6500 пътници в час в една посока.

 

В началото на септември стана ясно, че от ноември в столичното метро ще се говори свободно по мобилни телефони във всички 27 станции от двата лъча. Пълният обхват ще бъде осигурен от скъпо модерно оборудване, което вече е доставено, съобщи директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. До октомври фирма "Ериксон" трябва да приключи монтирането му. Базовата техника, която ще управлява цялата комуникационна система, ще бъде разположена в станция "Сердика". Новото съоръжение ще позволява да се говори освен на пероните и във влакчетата, без да се губи сигналът.

 

 
още от Новини

още от София