СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Следваща цел: Марс“
 Facebook

„Следваща цел: Марс“22.03.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

На събитието гостите ще разберат повече за идеята за постоянно човешко селище от специални модули и технология на Червената планета.

 

 

Марс продължава да провокира любопитството на мечтателите. Днес то вече не се изразява само в плахо и неуверено питане дали има живот на Червената планета, а във все по-засилващия се интерес към въпроса - кога земляните ще отидем там. Изявени интелектуалци-визионери, най-светли умове на науката и смели предприемачи не само мечтаят, но и си сътрудничат за реализирането на тази цел.

 

Бас Лансдорп, съосновател на Mars One, заедно с екипа в тази общност, е от хората, дръзнали да работят усилено за нейното постигане. Той пристига в София, за да сподели визията си за бъдещето ни като мултипланетарен вид. „Следваща цел: Марс" е събитие, което събира водещи предприемачи и учени, ангажирани с тази мисия. И всички, които вярват и изпитват нетърпение по-скоро мечтите им да се превърнат в реалност.

 

Публичната /платена/ лекция на Бас Лансдорп /утре, 23 март, от 18:00 до в Sofia Event Center/ е по една от най-актуалните теми за цялото човечество, включително според водещи визионери като Илон Мъск, починалият наскоро гений Стивън Хокинг, Бъз Олдрин и др. В момент, в който президентът на САЩ подтиква NASA да работи усилено за изпращане на астронавти към Марс, Boeing обявява свои планове за мисия, точно 30 години след полета на втория българин в космоса, 45 години след последното стъпване на хора на Луната, ще се състои дискусия в София с водещи предприемачи и учени в усилията за покоряване на един нов свят и превръщане на homo sapiens в мултипланетарен вид. Лекцията на Бас Лансдорп ще бъде последвана от networking.

 

 

На събитието гостите ще разберат и повече за идеята за постоянно човешко селище от специални модули и технология на Червената планета.

 

 

Архитектурата се основава на шест модула и два допълнителни елемента, които ще съдържат жилищни помещения, площи за производство на храни, системи за подпомагане на живота, зони за отдих, изследвания и много други. Те ще могат да се разраснат, когато пристигнат повече астронавти, създавайки повече жизнено пространство за постоянно заселване.

 

 

 

 

Проектирането на интериора е интересна задача. Дизайнът трябва да отговаря на нуждите както на ежедневните нужди, така и на целия жизнен цикъл на човека и екипажа. Освен това трябва да отговаря и на изискванията за допустима маса и обеми, които да бъдат транспортирани и по-късно "разгънати" във вътрешността. Интериорният дизайн трябва да притежава голяма гъвкавост, за да бъдат възможни промени за специални поводи или нови ситуации. Специалните пространства и функционалности ще бъдат прототипирани и ще бъдат оценени по време на тренировка на астронавтите.

 

 

Д-р Адриана Маре, която оглавява звеното за Иновации на мултинационалната софтуерна компания SAP за Африка, ще се присъедини като специален гост на събитието. Тя е и един от 100-те класирани кандидати, продължаващи подготовката си за мисията на Mars One към Червената планета. С включването на Адриана Маре в събитието организаторите се обръщат и към жените в бизнеса и науката. „Много се радваме, че Адриана прие нашата покана, тъй като тя е прекрасен пример за успяла млада жена, както в сферата на науката, така и в бизнеса. С нейното участие искаме да насърчим присъединяването към събитието на много други успяващи дами, които мечтаят и си поставят смели и предизвикателни цели.", сподели Момчил Кръстев - основател на фондация ELEVATE, която има за цел да води у нас световни предприемачи и лидери, които внасят промяна чрез своята дейност, за да вдъхновят младите в България и да им предадат своя опит и знания.

 

 

Събитието се подкрепя и от Джерард 'т Хоофт, Нобелов лауреат по физика. Той е един от Ambassadors на Mars One, убеден в смисъла и възможността за успех на тяхната мисия за изпращане на хора до Марс. Проф. 'т Хоофт, който в работата си сътрудничеше с починалият наскоро Стивън Хокинг и наскоро предложи нов подход към квантовата механика, окуражава инициативата на Бас Лансдорп и признава, че Mars One вече има сериозни постижения по пътя на човечеството към заселване на Марс.   

 

 

Президентът Румен Радев ще приеме на работна среща Бас Лансдорп в рамките на визитата му в София. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество в мисиите за изпращане на хора към Марс с участието на български учени и предприемачи на територията на България.

 

По време на събитието всички посетители ще имат уникалната възможност да разгледат и специална „космическа" експозиция. Тя включва космическия скафандър на Александър Александров по повод 30-тата годишнина от неговия полет в мисията „Шипка". Изложбата включва и българска космическа апаратура, която е била в Космоса, макети на спътници, дронове, космически храни и оранжерия, създадени от българските учени. С експозицията организаторите предоставят на гостите на събитието рядката възможност да се запознаят с част от приноса на България за мисиите в Космоса, включително до далечни светове като Марс.

 

Eма Димитрова

 

 
още от Новини

още от Любопитно

още от Избрано