СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Собственикът на къщата на Гешов обжалва служебното изработване на проект от НАГ
 Facebook

Собственикът на къщата на Гешов обжалва служебното изработване на проект от НАГ16.09.2020 / 11:30 - CityBuild.bg

Заседание по делото е насрочено за 28 септември.

 

Продължават опитите на Столична община за опазване на недвижимата културна ценност - къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий" 7. При поредната проверка през февруари на място от Направление „Архитектура и градоустройство" и Главна дирекция „Инспекторат за опазване на недвижимото културно наследство" при Министерство на културата са предписани временни аварийни мерки. Те включват поставяне на нова обезопасителна мрежа, която да обхваща цялата фасада на сградата към бул. „Патриарх Евтимий" и страничните фасади, аварийна консервация на застрашенитс елементи по фасадата и покриване на сградата и затваряне на прозорци и отвори с цел преустановяване навлизане на вода и хора в сградата.

 

 

На 22 април комисия е направила нов оглед на сградата, след което кметът на София издава заповед със следните задължения за собственика:

 

Да бъде направено пълно архитектурно, геодезическо и фотозаснемане на сградата с детайли и шаблони на всички характерни елементи по всички фасади, като се отразят етапите на изграждане и преустройство и местатга на повредите и разрушенията. Да се направи техническа експертиза за състоянието на носещата конструкция на сградата и оценка на възможностите за осигуряване на нейната експлоатационна надеждност и дълготрайност.

 

Въз основа на извършеното проучване и заснемане да се изготви и предслави в Министерство на културата за съгласуване задание за инвестиционен проект за основен ремонт, консервация, реставрация и адаптация на недвижимата културна ценност.

 

След получаване на положително становище на МК относно документацията да се представи в Министерство на културата за съгласуване технически инвестиционен проект, съдържащ графична, текстова и фотодокументация.

 

След получаване на писмено становище и заверка с печат върху графичните материали от министъра на културата, цялата проектна документация да бъде внесена в Направление „Архитектура и градоустройство" за одобряване и издаване на разрешение за строеж. До момента в НАГ няма внесен инвестиционен проект за извършване на строителство и няма искане за издаване на разрешение за строеж.

 

Междувременно със заповед от 19 март на главния архитект на Столична община е допуснато служебно изработване на проект за изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план за къщата. Ответната реакция на дружеството-собственик е жалба в Административен съд София-град срещу заповедта на главния архитект и е образувано дело. Заседанието по него е насрочено за 28 септември.

 

*Информацията е във връзка с отговор от Столична община на питане от общинските съветници Веселин Калановски, Михаил Паргов, Марта Георгиева и Иво Божков.

 

 
още от Новини

още от София