СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
София утре: изложба на "Визия за София"
 Facebook

София утре: изложба на "Визия за София"08.10.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Изложбата представя пътя и резултатите от работата по Визията, която ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитието на града.

 

Градът като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора е задачата, която Визия за София изследва, анализира и дискутира в последните две години. Инициативата на Столична община цели създаването на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии с хоризонт 2050 г.

 

В изложбата изчерпателно са показани стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Може да се види както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре. Предоставени са конкретни данни за качеството на живот в града, както и за теми като трафика, водата и въздуха, отпадъците, застрояването, икономическия потенциал на града, естетическия вид, неравенствата, достъпа до култура и образование, моделите на управление и администрацията и т.н. Обърнато е внимание и на конкретни райони и квартали - какви са техните проблеми и в каква посока могат да се развиват. По време на изложбата ще бъдат представяни и инициативи, които работят за изпълнението на ключовите цели за развитието на града.

 


До 2019 г. инициативата „Визия за София" привлича над 10 000 участника. Сред тях са политици, предприемачи и инвеститори, представители както на столичната, така и на държавната администрация, изследователи от различни направления, и не на последно място - голям брой неправителствени организации и граждани. Следвайки стъпките на предварително начертана ясна и прозрачна методология, Визия за София и общинското предприятие Софпроект-ОГП осъществяват над 50 изследвания. Те събират и анализират бази от данни и търсят отговори на проблемни теми в града по основни въпроси за условията и начина на живот в него, които са превърнати в карти и графики, както и в изчерпателна библиотека от доклади и разработки. След множество анализи и обсъждания със заинтересовани страни екипът на Визията съставя конкретни цели, мерки и индикатори, които имат амбицията да превърнат София утре в по-добър град за живеене.


Визията за София през 2050 година е за компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето, за да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот.


Визия за София ще бъде внесена за гласуване в новия мандат на Столичен общински съвет веднага след Местни избори 2019. Веднъж приета, тя ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, както за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.


Период на изложбата: 8 октомври - 30 ноември

 

 
още от Новини

още от София