СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
София се класира на 7-мо място в европейския конкурс за зелени градове
 Facebook

София се класира на 7-мо място в европейския конкурс за зелени градове19.05.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Резултатите за наградата бяха оповестени от Европейската комисия на 12 май.

 

В класацията за зелени градове София взима първо място в категориите „Качество на въздуха" и „Интегрирано управление". Столицата ни заема предни позиции и в индикаторите „Адаптация към промените в климата" (3-о място), „Смекчаване на промените в климата" (4-о място) и  „Енергетика" (4-о място). Главите  „Отпадъци" и „Зелен растеж и екоиновации" са получили добри оценки и съответно 6-о и 7-о място сред участниците. Журито, съставено от международни експерти и учени, препоръчва надграждане на вече постигнатото в София в сферата на "Градска мобилност", както и усилена работа по темите "Биоразнообразие", "Устойчиво земеползване", "Води" и "Шум".

 

Градовете-финалисти в конкурса са Дижон, Гренобъл, Торино и Талин. Победителят ще бъде избран тази есен след представяне на визията за развитие на всеки град. За да участват в конкурса, през октомври 2019 г. рекорден брой градски управи предоставиха подробни доклади за оценка от експертите на ЕК. Всяка от кандидатурите е разделена на 12 тематични глави. Те описват детайлно актуалното състояние, резултатите от приложени политики в последните 10 години, както и стратегическите планове за бъдещо развитие.

 

 

Работата по кандидатурата на София за конкурса "Зелена столица на Европа 2022" беше координирана от екипа на проект „Зелена София" на Столична община. Той e създаден в края на 2016 г. от кмета Йорданка Фандъкова, в отговор на предложение на инициативен комитет, който апелира столицата на България да участва в инициативата на ЕК. Кандидатстването през 2019 г. е първи опит на града в конкурса. След анализ на резултатите и изготвяне на предложение за мерки, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен.

 

 
още от Новини

още от София

още от EuroBuild