СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В София откриха най-модерния снимачен басейн в Европа
 Facebook

В София откриха най-модерния снимачен басейн в Европа17.02.2018 / 23:52 - CityBuild.bg

Проектанти са A&A Архитекти, които проектираха и най-високата изграждаща се сграда у нас - Sky Fort.

 

Най-модерният басейн за подводни филмови снимки в Европа беше открит в София. Той е собственост на Nu Boyana Film Studios и B2Y Productions. Според проектантите на територията на континентална Европа това е най-големият снимачен басейн. Единственото сходно по мащаб съоръжение от този вид се намира във Великобритания, като то е по-плитко и с по-голяма площ.

 

 

Басейнът е широк 20 метра и дълбок 6 метра. Обемът му е 2400 куб. м. Има и страничен прозорец с размер 2,10 на 1,60 метра, през който режисьорите могат да наблюдават подводните снимки. Черният цвят позволява при постпродукцията да се монтират различни допълнителни визии.

 

 

Над басейна е разположен кран с товароподемност 10 тона за местене на декори и други материали. Специална отоплителна система подгрява водата, като може да я затопли до 32 градуса. Филтриращата система използва UV лъчение за третиране на вода, което намалява употребата на хлор. Съоръжението е оборудвано и със специална смукателна система, която обира всички прахови частици от повърхностния слой на водата.

 

 

Басейнът е построен върху парцел с размер 1200 квадратни метра. Специалното студио има три големи врати, които позволяват достъп на камионите с материали за снимането на различни филми. Порталите позволяват преминаването на багери и всякаква строителна техника, необходима за изграждането на снимачната площадка, пише technews.bg.

 

Залата е оборудвана и с пожарогасителна система. Така безопасно край водата могат да се инсценират пожари и взривове, например за сцени с крайбрежни битки. Възможно е големият обем да бъде напълнен и с пясък и да се симулира лагуна.

 

 

Басейнът е изграждан в продължение на година и три месеца. Проектен мениджър е Ники Кънев, а проектирането и построяването са дело на A&A Архитекти, Главболгарстрой и фирма за проектиране, изграждане и поддръжка на басейни, фонтани, аквапаркове и СПА центрове. Басейнът ще се управлява от координатора Иън Крийд, в чиято биография фигурират заснемането на „Междузвездни войни: Последният джедай”, „Падналият ангел“ и др.

 

Ето кадри от изграждането на басейна:

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от АРТ

още от Любопитно