СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В София откриха нискоенергийна сграда, сертифицирана по BREAM
 Facebook

В София откриха нискоенергийна сграда, сертифицирана по BREAM18.05.2016 / 15:18 - citybuild.bg

Тя е част от „Търговски център Европа“ в столичния район „Искър”.

 

В понеделник кметът Йорданка Фандъкова поздрави инвеститорите за изпълнението на Сграда 1, получила сертификат BREAM за устойчива и екологична архитектура. Тя е последната завършена от „Търговски център Европа", който се състои от 16 сгради. Разположена е на ъгъла на бул. “Искърско шосе” и бул. “Христофор Колумб”, граничи с бул. ”Брюксел” и в непосредствена близост до аерогара ”София”.

 

 

Сграда 1 има 17 хил. кв.м разгъната застроена площ, в която са разположени офиси, складове, магазини, кафе-ресторант и спортна зала. Офисната част е от 8000 кв.м с площи от най-висок клас, а складовата е 4000 кв.м. Търговските площи са 1500 кв.м, като включват две банки, хранителен магазин, заведения за хранене, аптека, шоу-румове. Част от проекта е и спортна зала "Европа" с площ 1400 кв.м - в нея се играят спортове като бадминтон, тенис на корт и на маса. Сградата има и конферентна зала със 120 места, а останалите площи са общи части. В Сграда 1 са разкрити около 500 работни места. Тя получи разрешение за ползване на 17 декември 2015 година.

 

Снимка: www.logistika.bg 

 

Сграда 15 от комплекса беше първата в България, сертифицирана по световно признатия британски стандарт за устойчиви и зелени сгради BREEAM. Тя беше пусната в експлоатация декември 2010г. 

 

 

Сграда 1 получи BREEAM сертификат на ниво проект, получавайки резултат от Very Good с 60,6% и 3 звезди. За разлика от Сграда 15, която беше сертифицирана след завършването ѝ, процесът по сертификация на Сграда 1 стартира на етап проектиране. Друга важна отличителна разлика е, че Сграда 1 попадна в новите утежнени критерии за оценка - BRREAM NT 2013 (Сграда 15 е сертифицирана по BREEAM 2009).

 

През 2013 година проектът за Сграда 1 спечели награда в електронния конкурс "Устойчива архитектура в България" в категория „Концепция за устойчива среда", а през 2012 година Сграда 15 спечели в категорията „Реализаци". Тя спечели и награда „Сграда на годината” за 2011 в категория „Многофункционални сгради и комплекси”.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София