СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В София ще отвори Quartal - парк за храна, напитки и културни събития
 Facebook

В София ще отвори Quartal - парк за храна, напитки и културни събития22.05.2020 / 12:37 - CityBuild.bg

Проектът е първи за България, но е утвърден бизнес модел в Западна Европа. (обновена)

 

Quartal се намира на бул. "Черни връх" 69 в столичния квартал Кръстова вада след метростанция "Витоша" в посока планината. Ориентир може да ви бъде новата сграда "Кайт", която се намира по диагонал срещу новото зелено пространство (до бензиностанцията).

 

 

 

 

 

Мястото е на площ от 3 200 кв. м, от които на 1 200 кв. м ще има 150 паркоместа, а 2 000 кв. м е зоната за хранене. Огради на мястото няма, своеобразни такива оформят самите морски контейнери. Идеята е паркът да е по-достъпен и по-лесно припознат от обитателите на града.

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

В Quartal ще има 14 кулинарни щанда в близо 20 морски контейнера от 30 кв.м, предлагащи разнообразна кухня, коктейл бар, пекарна, кафетерия, щанд за сладолед, галерия, малка библиотека и други, като се предвижда и апрески бар за скиори и сноубордисти, които, слизайки от Витоша, да хапнат и да се забавляват в парка. Около контейнерите ще има близо 250 седящи места, различни по големина и височина маси, пейки, люлки и пуфове. Настилките са внимателно подбрани, изработен е дървен декинг в централната част.

 

Снимка: Капитал 

 

Зад концепцията стоят българите Слави Христов и Цветан Тодоров. Идеята е заимствана от подобни проекти в Западна Европа от типа Food Park. Христов има дългогодишен опит в управление на заведения, а Тодоров, ветеринарен лекар по образование, е имал италиански ресторант, а сега основният му бизнес е свързан с оборудване за свинеферми. За инвеститори в проекта те привличат Александър Щерев, собственик на компания за производство на опаковки, и Никола Николов, собственик и управител на верига пицарии в България. Те създават компанията "Проджект Си груп", като собствеността й е разделена поравно между четиримата основатели на мястото Quartal.

 

 

Мястото е било запуснато и е наето дългосрочно от частен собственик. Изградена е канализация и водопровод, запазени са почти всички дървета и не е изливан бетон, за да се запази земята. Общата инвестиция в комплекса до момента надминава 600 хил. лв. Автори на проекта са архитектите Росина Шатърова и Теодор Узунов от студио Other. Архитектите сами разработват дизайна на част от мебелите и контейнера, предназначен за тоалетните.

 

 

В Quartal DJ ще пуска музика на живо, ще има концерти, забавления за деца, стендъп комеди, ще се прожектират филми и др. Мястото би могло да се отдава под наем и за организиране на фирмени събития.

 

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Очаква се Quartal да отвори след 10 юни със съобразяване с изискванията за безопасност заради пандемията, като ще бъдат поощрявани безконтактните плащания. Планира се паркът да работи целогодишно, като през зимните месеци има идеи за осигуряване на дървени отопляеми къщи и тераси върху контейнерите, които да бъдат закрити, или пък да се затвори т.нар. площад в центъра на комплекса. През по-слабите месеци като януари и февруари, когато е много студено, ще се работи повече с доставки и взимане на храна за вкъщи. Работното време на заведенията в Quartal ще започва от рано сутринта за тези, които продават кафе, но всички брандове имат ангажимент да са отворили кухните си най-късно в 12 ч. Работният процес ще приключва в 22 ч.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно