СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
София ще разполага с близо 2 млрд. лв. бюджет през тази година
 Facebook

София ще разполага с близо 2 млрд. лв. бюджет през тази година25.02.2021 / 17:20 - CityBuild.bg

511 млн. e капиталовата програма, а над 200 млн. лв. в нея са от европейски програми и проекти.

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че три приоритета са заложени във финансовата рамка. Единият от тях е изграждане на стратегическа инфраструктура. За тези дейности се отделят 140 млн. лв.

 

50 млн. лв. ще бъдат инвестирани в кварталите на София, а 1 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на контактна кабелна мрежа. Най-големият обект, който ще се изпълнява, е ремонт на трамвайната мрежа по бул. „Цар Борис Трети". Ще започне и изграждане на ВиК мрежа в пет столични района. Ще се работи и по проектите, които ще бъдат финансирани от инвестиционния заем, който София ще усвои.

 

16 нови сгради за детски градини ще бъдат проектирани през годината. Предвижда се работа по 45 конкретни сгради за нови детски градини през 2021 г. 65,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в тези дейност. Ще бъдат проектирани и две нови сгради за училища в София.

 

Третият приоритет е подобряване на качеството на въздуха. Общите инвестиции в това направление са 200 млн. лв. Ще се изпълнява и програмата за премахване на „калните точки" в кварталите с бюджет от 1,4 млн. лв. Ще продължат инвестициите в метрото и нови превозни средства за градския транспорт. 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в градските паркове през 2021 г.

 

Основните критики на опозицията са, че през годините едни и същи проекти многократно се залагат в бюджета и не се изпълняват.

 

Основният фокус на бюджета за 2021 г. е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

 

За първата цел - изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София, са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. "Т. Каблешков", довършването на ул. "Филип Кутев", който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. "Опълченска", отдавна очаквания ремонт на бул. "Първа Българска армия", както и ул. "Кукуш", тунелите на Люлин и при НДК, бул. "Скобелев", ул. "Коперник" и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

 

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г., е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис Трети" с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното "ухо" в кв. "Княжево" до "ухото" на Съдебната палата.

 

За втората стратегическа цел - изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли, са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там. Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

 

Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв. От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лева са парите, предвидени за събиране на битови отпадъци. Увеличението спрямо тази година е близо 6 млн. лева. 88,4 млн. лева са средствата за почистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лева повече от парите за 2020-а 12 млн. лв. са предвидени за подмяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи. Също така в момента върви процедура по ЗОП за другите отоплителни уреди - на газ, топлофициране, климатици и радиатори. През 2021 г. фокус се поставя и върху премахването на "калните точки" в града, като продължи облагородавянето им в Надежда, Овча купел и Красна поляна.

 

Като продължение на започналото през 2020 г. обновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са предвидени 50 млн. лв. Средствата през 2020 г. бяха намалени заради спад в приходите на Столична община, като резултат от кризата от COVID-19. За 2021 г. приоритетът е ясен и размерът на средствата е възстановен. Също така районните кметове ще разпределят още 10 млн. лв., които искат да инвестират в ремонт и изграждане на тротоари, според отчетите им.

 

През 2021 г. са заложени 6,2 млн. лева за улично осветление, което е с 4,7 млн. лв. повече от парите за 2020 г. Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности. В дебютната програма на Столична община "София избира" столичани избраха проекта на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за модерни училищни тоалетни. А в бюджета са предвидени 1,5 млн. лв., за да се реализира желания от гражданите проект.

 

 
още от Новини

още от София