СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
София да бъде “зелен град”
 Facebook

София да бъде “зелен град”05.01.2018 / 14:26 - citybuild.bg

В екология, зелени площи, инфраструктура и качество на градския транспорт ще инвестира общината.

 

1, 456 млрд. лв. е работният вариант на бюджета на Столична община за 2018 година. Тенденцията е сумата да нарасне и да достигне до 1,5 млрд. лв.", съобщи заместник-кметът по направление "Финанси и стопанска дейност" в Столична община Дончо Барбалов, цитиран от novini.bg.

 

Като много важен приоритет е София да бъде зелен град. Заради това се инвестира много в екология, екологичен градски транспорт, зелени територии. „Това е политика, която се изпълнява няколко години и се виждат вече положителните резултати", отбеляза той. Иначе през 2018 година ще има увеличение на бюджетите във всички сектор, каза Дончо Барбалов.

 

На обсъждането бяха представени някои от основните цели и стратегии за подобряване на инфраструктурата на града и качеството на градския транспорт. Един от основните приоритети за 2018г. ще бъдат тези, върху които Столична община се съсредоточи и през 2017г. Предстои довършване на разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", изграждане на локалните платна покрай Северната скоростна тангента и разширението на бул. „Монтевидео" - участък от ул. „Боряна" до бул. „Никола Петков". Предвидена е реконструкция на трамваен релсов път по бул. "България" и ККМ - Етап 2 (около бул. „Академик Иван Гешов"), както и рехабилитация на бул. „Асен Йорданов" от бул. „Шипченски проход" до Искърско шосе.

 

През тази година Столична община ще се съсредоточи и върху изграждането и реконструкцията на главни градски булеварди. Предстои проектиране и изграждане на пробива при бул. „Д-р Петър Дертлиев", поетапно изграждане на бул. „Тодор Каблешков" от бул. „България" до бул. „Черни връх", както и изграждане на кръгови кръстовища при бул. „Климент Охридски" и бул. „Андрей Ляпчев" и при ул. „Папрат" и ул. „Захари Зограф".

 

Всички гореизброени обекти ще бъдат финансирани от бюджета на Столична община. Ключовите обекти, които ще бъдат финансирани с европейски средства са изграждането на трети метродиаметър, реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III" и на това по ул. „Каменоделска". По оперативни програми ще бъдат благоустроени и Зона 2 и Зона 4 от централните градски части на София.

 

През 2018 г. ще продължи ремонтът на малки улици, като за пръв път в проектобюджета на София са заложени равни средства, както за големи инфраструктурни обекти, така и за по-малките квартални улици. Предвиденият бюджет за тях е близо 37 млн. лв. През годината ще бъдат рехабилитирани 10 мостови съоръжения, а за обновяване и поддръжка на уличното осветление се планира да бъдат заделени 6 млн. лв.

 

Предвидени са общо 23 км. нови трасета за велосипедисти, като при създаването на всеки проект за тях ще се провеждат обсъждания с повече заинтересовани страни, за да бъдат максимално удобни алеите за всички участници в движението. Предвижда се изграждането на велоалея по бул. „Ген. Скобелев", бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Братя Бъкстон" и поетапно въвеждане на успокоена зона за съвместно автомобилно и велосипедно движение.

 

Градския автопарк ще бъде обновен и със закупуването на 162 автобуса, 20 от които електробуси, а още през месец април ще започнат да пристигат новите метро влакове за третия лъч на метрото. Те ще бъдат с възможност за управление на влака без машинист.

 

През 2018г. е предвидено и удължаването на тролейбус номер 5, като се създаде ново тролейбусно трасе от ж.к. „Младост 1" към ж.к. „Младост 2". За по-добрата информираност на всички ползватели на градския транспорт ще бъдат доставени 220 броя информационни табла за спирки, а за сигурността им ще започне поставянето на видео наблюдение по спирките и автобусите на градския транспорт.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано