СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Софияплан" анализира състоянието на два столични квартала
 Facebook

"Софияплан" анализира състоянието на два столични квартала23.09.2020 / 13:22 - CityBuild.bg

Анализът ще бъде разработен в сътрудничество с граждани, бизнес, НПО и администрация.

 

Общинското предприятие "Софияплан" (доскоро "Софпроект-ОГП") започва подготовката на анализ на състоянието на кварталите "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново" в район "Лозенец". Целта е да бъдат обстойно проучени и идентифицирани градоустройствените проблеми на територията, за да може на по-следващ етап да се предприемат стъпки за тяхното решаване. Двата квартала са сред най-атрактивните инвестиционни зони в София, тъй като доброто им местоположение в близост до центъра и Витоша привлича интереса на купувачите. Интензивното застрояване на територията през последните години обаче доведе до редица проблеми, сред които липса на достатъчно зелени площи, пешеходни зони, публични пространства за социален живот, образователна и културна инфраструктура.

 

 

Подготовката на анализа е възложена на Съюза на урбанистите и се реализира в сътрудничество с Район Лозенец и Направление „Архитектура и градоустройство". Очаква се документът да бъде готов през лятото догодина. Проучването обхваща територията, попадаща в следните граници: на запад - по бул. "Черни връх", на юг - по Околовръстен път, на изток - по бул. "Симеоновско шосе", на север - по ул. "Филип Кутев", ул. "Сребърна", ул. "Шаварски път", Софийски зоопарк, ул. "Чавдар Мутафов".

 

Изследването използва цялостен подход в градското планиране, наречен „Градски стандарт". Той анализира условията на живот в района в пет тематични направления: устроена, жизнена, здравословна, сигурна и характерна среда. Всяко от направленията разглежда различни проблеми на средата на обитаване и очертава възможности за развитието на нейния потенциал.

 

Анализът ще бъде разработен в тясна координация и взаимодействие с граждани, бизнес, неправителствени организации и администрация. Целта е да се предоставят възможности за обратна връзка и информиран разговор за бъдещето на двата квартала. Предвиждат се теренни проучвания и поредица от срещи, на които да бъде събрана информация за нагласите и очакванията на обитателите.

 

 

Крайният резултат от проучването ще бъде задълбочен и подробен анализ на различните аспекти на градската среда в "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново". Той ще включва изследване на условията на обитаване, труд, обществено обслужване, отдих и комуникация, които предлага територията. Ще бъдат идентифицирани проблемните места в двата квартала, както и тези с потенциал за развитие.

 

Експертите ще изчислят поемният капацитет на съществуващия жилищен фонд, както и потенциалната жилищна площ, която може да бъде изградена според устройствените планове на двата квартала. Целта е да се предвиди и изследва ефектът от тяхната реализация върху качеството на средата.

 

Получените данни за различните аспекти на градската среда ще бъдат представени в карти, графики и схеми, които да послужат на Столична община в следващите етапи на планиране на бъдещето на територията.

 

Това е втората подобна инициатива на екипа на "Софияплан", след като през 2019 г. той координира създаването на анализ за състоянието на квартал "Манастирски ливади - Изток".  На базата на това изследване в момента се разработва детайлен план за действие, който ще посочи конкретни мерки за бъдещото развитие на квартала.

 

 
още от Новини

още от София