СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Нова софийска архитектура" под куполите на Ларгото
 Facebook

"Нова софийска архитектура" под куполите на Ларгото17.09.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Изложбата е част от програмата на „Дни на архитектурата - София 2020” от 16 до 26 септември.

 

 

Откритата вчера вечерта изложба с панорамен характер е основен елемент от своеобразния фестивал, организиран от Съюза на архитектите в България, Обединение „Сдружени софийски архитекти", Регионалната колегия София-град към Камарата на архитектите в България и Съюза на ландшафтните архитекти.

 

 

„Всичко започна от желанието на нашите софийски дружества да направим изложба на открито. Тя беше замислена по-скромно, но когато говорихме с главния архитект на София Здравко Здравков, той предложи пространството под куполите на Ларгото и съдействието на Столична община и ни помогна за по-мащабно присъствие. Независимо от модерните комуникационни системи, живата изложба продължава да има своето място, значение и предназначение. Експозицията цели и да покаже, че това пространство може да бъде наситено и живо", каза за CityBuild.bg председателят на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев.

 

 

„Цялостното решение на изложбата, оформена пространствено с лъчеобразно разположени табла, кореспондиращи с куполите, е метафора на един град, който има своя площад, своя център, своите кафенета и улици, всяка от които със своя специфика, места за отдих и паркова среда, архитектурно наследство, археология, жилища, обществени сгради", каза още проф. д-р арх. Булев. Неслучайно в центъра на изложбата се намира сателитна снимка на столицата, на която всеки може да намери своята сграда - една малка частица от бъдеща София.

 

 

В изложбата са представени 102 табла с около 100-110 реализации и идейни проекти от периода 2015-2020г., като повечето са от последните години, а реализациите преобладават. Експозицията "Нова софийска архитектура" представя проекти от алтернативния конкурс на Съюза на архитектите за пл. „Света Неделя", както и проекти от конкурсите АРХ ИНОВА и ВИЗАР. В изложбата участват и проекти от конкурса АРХИТЕКТОН, чиито резултати ще бъдат обявени на 26 септември. В изложбата може да видите и проекти „от архива", които не са толкова познати.

 

 

„Нашата идея прерасна в едно ядро, около което гравитира цяло съзвездие от съорганизатори и участници, и аз съм доволен, защото Съюзът на архитектите влиза в тази роля, в която трябва да бъде. Искам да спомена специално името на председателя на Обединение „Сдружени софийски архитекти" - арх. Лидия Лазарова, която изнесе голяма част от организационната работа", допълни проф. д-р арх. Тодор Булев.

 

 

„Строителството в София от 2015-а до 2020-а годишно създава между 12 и 15 000 нови жилища и се радвам, че проектите на колегите стават все по-стойностни и качествени", каза по време на откриването на изложбата главният архитект на София Здравко Здравков. „Благодарение на вашата работа може да създадем постоянна цикличност на такива изложби, защото има много теми, върху които може да се фокусираме, а столичната архитектура да присъства по-често на това място", добави той.    

 

 

„Тази изложба е инициирана за празника на София - 17 септември. Тя достойно представя столичната архитектура от последните пет години", каза председателят на Обединение „Сдружени софийски архитекти" арх. Лидия Лазарова.          

 

 

„Изключително важно е архитектите да излязат от анонимност. Между това, което създават, и техният образ, трябва да има фокус, защото най-често имената им остават в компютрите и в раздела „Проектантски екип", каза съоснователят на Фондация ВИЗАР и ръководител на катедра „Обществени сгради" в УАСГ проф. д.н. арх. Бойко Кадинов.          

 

 

„За мен е удоволствие и чест да участваме съвместно като партньори в тази изложба. Нека си пожелаем да работим в единство с архитектите за създаване на прекрасна среда за живот, работа и отдих", каза председателят на Съюза на ландшафтните архитекти доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова.    

 

 

„Нека това пространство бъде запълвано със съдържание с нашите проекти, постижения и бъдещи планове, и да бъде място за дискусии", каза председателят на Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите в България арх. Иван Аврамов.

 

 

Приятно допълнение към откриването бяха изпълненията на саксофон на арх. Георги Георгиев - човек с талант в различни области - музика, поезия, изобразително изкуство и архитектура.  

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Програмата на „Дни на архитектурата - София 2020” от 16 до 26 септември вижте тук. Тя включва представяне на книга и издания на САБ, Ден на отворените врати в Централен дом на архитекта, представяне и открито занятие на Детска архитектурна работилница, две дискусии, откриване на още една изложба и обявяване на наградата „Архитектон". В рамките на „Дни на архитектурата - София 2020" ще се проведе и Общо събрание на САБ.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от АРТ

още от Избрано