СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Солницата край Провадия дава ценни артефакти от една невероятна култура
 Facebook

Солницата край Провадия дава ценни артефакти от една невероятна култура30.09.2019 / 16:22 - CityBuild.bg

В петък министърът на културата се запозна с археологическото проучване на обекта.

 

Ръководителят на проучвателния екип проф. Васил Николов е убеден, че именно от тук тръгват великите открития на праисторията. През тази година е завършена реставрацията на втората отбранителна система на обекта, която е строена около 4600 години пр. Хр. Откритото досега вече е консервирано и реставрирано.

 

 

Продължава работата и по първата отбранителна система, която е най-старата - около 4700 години пр. Хр. Проф. Николов показа къща с уникални рисунки, които ще бъдат представени по подходящ начин на посетителите.

 

 

Третата отбранителна каменна система е невероятно постижение, дори и за военни цели, разказа специалистът. Тя е построена така, че достъпът към нея е по радиални структури и между тях могат да се придвижват двама души. Професорът обясни, че това не позволява нападение от голяма група. От този период в Европа няма аналогия на този вид укрепително съоръжение.

 

 

Солницата край Провадия се счита за най-старият солодобивен и градски център в Европа. Министърът разгледа напредъка по разкриването на крепостна стена на 6500 години и откритите през последния сезон находки - съдове, стрели, шлемове, амулети, флейта и други предмети, които ще бъдат изложени след време в археологическия музей на Провадия.

 

 

Министър Боил Банов коментира, че този обект няма аналог в Европа и че средствата за археологически проучвания, консервация и реставрация се увеличават всяка година. Министърът припомни, че само преди две години бюджетът за тези дейности е бил 1 млн. лв., а през тази година за теренни проучвания и археология общо са предвидени 3,5 млн. лв.

 

 

Археологическият комплекс край Провадия включва солодобивен център, укрепено селище и некропол и се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей при БАН и Историческия музей в Провадия, с участието на български и чужди специалисти.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно