СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
От Спаси София с провокация - велоалеи върху коли
 Facebook

От Спаси София с провокация - велоалеи върху коли28.06.2019 / 17:18 - CityBuild.bg

Целта е да демонстрират, че в града има място за велоинфраструктура, както и че вече съществуващата трябва да бъде свободна от автомобили.

 

Ярко червен килим, наподобяващ велоалея, покрил паркиран автомобил, и велосипедисти в готовност да минават върху него - акция на гражданската организация Спаси София прикова вниманието на преминаващите до пилоните на НДК, а след това на ул. „Г.С.Раковски". Избраните места за акцията не са случайни: "Тясната велоалея около НДК за сметка на пешеходното пространство създава напрежение и влошава пътната безопасност, докато по широкия булевард няма автомобилен трафик за четирилентов път. Затова и мнението ни е, че велоалеята трябва да се премести от тротоара."

 

 

По отношение на ул. „Г.С.Раковски" пък е редно да започне контрол и алеята да е свободна от паркирани коли. "С такива неудобства не е учудващо, че велосипедистите в столицата се увеличават толкова бавно", казва Борис Бонев от Спаси София.

 

 

Активистите настояват, че е нужен план за подобряване на придвижването с велосипеди в града, особено като се вземе предвид нарастващата популярност на електрическите тротинетки. От Спаси София припомнят предизборните обещания на кмета за 200 км нови велоалеи. "За значително подобрение на условията за придвижване с велосипед не са нужни големи инвестиции. Има десетки добри примери от европейски градове за това как с минимална, но умна инвестиция, улиците ни могат да станат достъпни за всички", каза Борис Бонев.

 

Демонстрацията стана възможна благодарение на партньорство със сдружение "Велоеволюция" и организацията Ulice za bicikliste от Белград. Досега тяхната пътуваща велоалея е обиколила Белград, Скопие и Прилеп, а след София предстои да насочи вниманието към проблемите на велосипедното движение и в още балкански градове.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно