СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ДНСК спира строежа на комплекс от 14 сгради в район „Красно село" в София
 Facebook

ДНСК спира строежа на комплекс от 14 сгради в район „Красно село" в София15.07.2020 / 12:40 - Citybuild.bg

Инвecтитop e „Hoвe xoyмc", ĸoeтo ce cвъpзвa c "Hoвe xoлдинг" - ocнoвнaтa ĸoмпaния нa Bacил Бoжĸoв.

 

В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс „Нове Хоумс“ на жилищни сгради с цел продажба на бул.„Цар Борис III" № 126 в столицата. В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията. Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда н ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. „Славия“ в София. Предстои издаване и на заповед. Актът е връчен вчера, за което е уведомена ВАП.

 

 

Nove Homes с жилищни, офис и търговски площи е в терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III". Инвecтитop e „Hoвe xoyмc" AД - нoвoyчpeдeнo инвecтициoннo дpyжecтвo, ĸoeтo ce cвъpзвa c "Hoвe xoлдинг" AД - ocнoвнaтa ĸoмпaния нa бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв. Той е член на Съвета на директорите на "НГ Пропърти" ЕАД, което купи Телефонната палата в София през 2017 година с идеята да я направи "обществено-обслужваща" с изложбени площи, музейна част и технологични помещения.

 

Разположен върху терен от 27 644 m2, затвореният комплекс Nove Homes се състои от 14 сгради, помещаващи общо 556 жилищни и 10 търговски обекта с обща надземна разгъната застроена площ малко над 58 000 м2. Най-високата сграда трябва да е висока 50 метра. На територията на комплекса са предвидени паркови пространства, озеленяване, алейна мрежа и детски площадки с площ над 20 000 м2, без достъп за автомобили.

 

 

Общата стойност на проекта е 85 млн. лева, като парите са осигурени от банкова институция. Крайният срок за завършване е април 2022 г.

 

Вижте подробности за проекта тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано