СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Спират строителство на пл. „Тройката“ в Бургас до ново обследване на района
 Facebook

Спират строителство на пл. „Тройката“ в Бургас до ново обследване на района25.02.2020 / 17:20 - CityBuild.bg

Поводът са твърдения в публичното пространство, че сгради - паметници на културата, ще бъдат събаряни.

 

Всички сгради в района на площад „Тройката” в Бургас, включително и сградата на книжарница „Хеликон”, ще бъдат отново и подробно обследвани от назначена от министъра на културата Боил Банов комисия. Заповед за сформирането й е подписана днес. Всякакви дейности в района на бившите мелници ще бъдат преустановени до произнасянето на експертната комисия. Това заяви Банов след среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов днес. Двамата разясниха на съвместен брифинг обстоятелствата около твърдения в публичното пространство, че сгради - паметници на културата в града, ще бъдат събаряни.

 

До момента в Министерството на културата и в Община Бургас не са входирани проекти за инвестиционни намерения или искания за промяна статута на постройките. „От този момент за този район спират каквито и да е действия, докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него. Спират се всякакви действия за ПУП, разрешителни за строителство, а за разрушаване и дума не може да става“, категоричен е министърът на културата. „Всякакви действия в охранителната зона също трябва да се съгласуват с Министерството“, допълни той и уточни, че сградата на книжарница „Хеликон“ попада в тази зона.

 

 

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че сега на мястото има две сгради, които са обявени за паметници на културата (недвижими културни ценности) – бившите Маринкови хамбари и административната сграда на Хаджипетрови. Съседната на тях сграда, където се помещава книжарница „Хеликон“, не фигурира като паметник на културата, уточни той.

 

Експертната комисия на Министерството на културата и Община Бургас ще започне работа утре и се очаква до около месец да установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко точно са те. В района ще бъдат изпратени и служители на Националния институт за недвижимото културно наследство и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, които да установят и дали са извършвани нарушения до момента по отношение на постройките във вътрешността на имота.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано