СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Споделени инвестиции в имоти носят нисък риск и 7% годишна доходност
 Facebook

Споделени инвестиции в имоти носят нисък риск и 7% годишна доходност11.09.2019 / 12:44 - CityBuild.bg

Това казват от Property Club - онлайн платформа, която предоставя възможност на клиенти да финансират сделки за инвестиции в недвижими имоти.

 

Участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у нас носи по-висока доходност спрямо стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, казват от проптех стартъпа PropertyClub.eu. Ако в момента в големите градове в страната годишната възвръщаемост е между 3-5%, то при съвместното участие в имот тя може да достигне 7%, при това само от препродажба и при значително по-ниски нива на риск. По този начин от проптех компанията реализират 11 проекта в рамките на 3 години. Това посочва Ефтим Ефтимов, създател на платформата, специализирана в инвестиционни сделки за недвижими имоти на принципа на споделеното финансиране.

 

Как работят споделените инвестиции?

 

„Моделът е базиран на принципа „споделен риск - споделена печалба". Платформата PropertyClub.eu дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си. Сред ангажиментите на платформата са: намиране на имот с потенциал, организиране на сделката, цялостно реновиране на жилището, пускане на пазара за наем или продажба. Този тип инвестиции на практика не изискват време или експертиза от страна на участниците, както е при стандартната покупка. Практиката на платформата сочи, че в резултат на по-ефективно управление на проектите се постига по-висока доходност от традиционната за такъв тип сделки.

 

От създаването си преди няколко години до днес PropertyClub.eu има проекти за над 3 милиона лева в София и Пловдив. Реализацията на един имот отнема средно от 9 до 12 месеца. Въпреки че минималната сума за участие е само 2 000 евро, обикновено в проектите се включват около 14 участници.

 

Разширяване на кръгозора

 

След проектите, свързани с препродажба на инвестиционни имоти (т.нар. fix&flip), от PropertyClub.eu разширяват дейността си, като стъпват на пазара на краткосрочни наеми. „Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb.com и Booking.com. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година, а след това очакваме сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми", казва Ефтимов.

 

„В края на този период, тоест след 18-ия месец, имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем", допълва Ефтимов.

 

Краткосрочният наем - неизменна част от всяка столица 

 

PropertyClub.eu ще работи в партньорство с Flat Manager - компания, специализирана в управлението на имоти и профилите им в платформите за краткосрочни наеми. „Един имот в Airbnb.com трябва да отговаря на определени изисквания - ключова е локацията, като ние се насочваме към централните части на София. Следва създаването на тема, профил и разпознаваемост на обекта, формиране на справедлива наемна цена, покриване на основните искания на клиентите спрямо чеклистите на платформата, козметични ремонти при необходимост, и, разбира се, комуникацията с гостите, които да препоръчат и повторят престоя си в дадения обект", казва Ефтим Ефтимов.

 

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb - AirDNA, броят на отдаваните имоти расте всяка година при относително стабилни наемни нива. През юли средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София - стойност, непроменена спрямо същия период на предходната година. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, достигайки 516 евро.

 

Данните сочат още, че при около 600 имота в столицата през 2015 г., днес в платформата има над 3 000. „Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък", обяснява Ефтимов. В резултат от това София е сред градовете с най-висока запълняемост на имотите за краткосрочен наем на Балканите - близо 65% при средно около 55% в Букурещ и Белград, например.

 

„Очакваме в рамките на следващата година да успеем да реализираме поне 10 имота и да привлечем участници в проектите ни с нов профил. Постепенно планираме да стъпим и на пазара на бизнес имоти, но там характеристиките на обектите, офиси или търговски площи, изискват по-висока експертиза от страна на инвеститорите. Споделеното финансиране на жилища е достъпно и разбираемо за всеки човек, който има дори малко количество свободни пари. Това е и основата за интереса към проектите ни и последващата им успешна реализация", допълва Ефтимов.

 

За PropertyClub.eu:


Property Club е онлайн платформа, която предоставя възможност на своите клиенти да финансират сделки за инвестиции в недвижими имоти. Процесът е основан на набиращия популярност подход за споделеното финансиране, при който група от хора финансира заедно определен проект и печели от него, ако се реализира успешно.


Гаранции за участниците:


Платформата използва т.нар. дългов модел за споделено финансиране (debt-based crowdfunding), при който на предварително заявилите желание участници в проектите се предоставя меморандум, описващ всички детайли по конкретния проект (пр. описание на целевите имоти, срок, самоучастие, очаквана доходоност и др.), както и Заявка за записване. Дълговият инструмент, който се използва, е облигационна емисия, за емитирането на която PropertyClub.eu работи с банка платежен агент, както и преминава през публикуване в Търговския регистър.

 

 
още от Новини

още от Страната