СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Споделено ползване на електрически тротинетки стартира в София
 Facebook

Споделено ползване на електрически тротинетки стартира в София22.08.2019 / 12:16 - CityBuild.bg

Обособяват се над 200 зони за паркиране на двуколесни.

 

Тази сутрин София се събуди с повече от сто е-тротинетки, разположени по централни улици, като хората вече имат възможността да се придвижват по бърз, лесен и устойчив начин. Това е първата за страната услуга за споделено ползване на електрически тротинетки. Официалният старт беше даден на ъгъла на ул. "Париж" и ул. "Дондуков" (от страната на Софийската опера и балет), а на място кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на Lime, иновативният доставчик на градска мобилност, дадоха повече информация за новия начин на придвижване в града.

 

 

"София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да „отключат" новия си градски начин на живот. Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка", казва  Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime.

 

 

По съвместна инициатива на кмета на София, комисиите на Столичен общински съвет, Центъра за градска мобилност, НАГ и Софпроект, координирана от Зелена София, в града се обособяват над 200 зони за паркиране на двуколесни. Според обслужвания район в София, част от тях се отбелязват в приложенията на съответните оператори на услуги за микро мобилност.

 

 

"Електрическите тротинетки стават все по-популярни за придвижване в градска среда и това поставя въпроса за сигурността на всички участници в движението като основен приоритет. Проучихме опита на други градове и предизвикателствата, с които трябва да се справят. Затова София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Все повече хора търсят алтернатива на придвижването с автомобили и е важно това да става безопасно. Затова работим заедно с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата за регламентиране на  ползването на електрическите тротинетки с промени в Закона за движение по пътищата. Призовавам хората, които ще използват електрическите тротинетки за споделено пътуване, да спазват правилата за безопасност на операторите на услугата", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

 

Как да ползвате услугата? Вижте тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно

още от Избрано