СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Спортна зала „Бойчо Брънзов" – с достъпна архитектурна среда за хората с увреждания
 Facebook

Спортна зала „Бойчо Брънзов" – с достъпна архитектурна среда за хората с увреждания06.08.2020 / 13:42 - CityBuild.bg

 

Община Бургас ще изгради съоръжение, което да осигури достъпа на хора с увреждания до залата

 

 

Средставата са осигурени чрез спечелен проект по мярка "Изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания" пред «Агенцията за хора с увреждания». При голяма конкуренция с двадесет други проекти на Общини, спортни и културни обекти от национално значение, комисията за оценка одобри за финансиране проектното предложение на Община Бургас.

 


В емблематичната бургаска спортна зала към момента няма изградени съоръжения и условия за използването й от хора в неравностойно положение. При сегашното положение, зрителите в инвалидни колички трябва да се разположат на терена, намиращ се зад баскетболните кошове, за да наблюдават баскетболни мачове и други спортни мероприятия. Това води до инциденти и противоречи на нормите за безопасност. Предвиденото адаптирано място е за 6 бр. инвалидни колички, с отлична видимост, на най-горния ред от трибуната в залата. Обособените адаптирани места ще позволят на хората с увреждане да наблюдават безопасно провеждащите се спортни мероприятия. Мястото ще е отделено от по-ниските трибуни и стълбите с предпазен парапет, така че хората с колички да са защитени от топките, както и от подхлъзване или падане. Достъпът до адаптираното място ще се осъществява чрез ново повдигателно съоръжение (асансьор). Асансьорът ще осигурява достъпност до три нива - партер, най-горен ред трибуна, където е разположено адаптирано място за трайно пребиваване на хора с увреждане, и съблекални със санитарен възел в сутерена.

 


Проектът и предвидените дейности отговарят на Наредба № 4 на МРРБ за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

 


Предвижда се представители на спортния клуб на инвалидни колички «Джавелин» активно да участват чрез съвети и напътствия в процеса на изграждане на съоръжението, така че проектът максимално да отговори на техните нужди.

 


С изпълнението му спортна зала "Бойчо Брънзов" ще покрие европейските и международни нормативи за провеждане на спортни срещи, включително и на спортни мероприятия за хора с увреждания, а хората с увреждания ще имат нова придобивка, позволяваща по-пълно интегриране и социализиране в спортния живот на града.

 

 
още от Новини

още от Страната