Спряха строеж на храм на Йехова във Варна

355
Кметът на Варна Кирил Йорданов нареди да се спре строежа на скандалния храм на сектата “Свидетели на Йехова”.

Ръководителят на строителния обект няма подписан договор с възложителя на строежа, мотивира се градоначалникът. Строежът на сектантския храм предизвика недоволството на политически сили и граждански организации от морската столица, както и на жители на кв. “Младост“, където срещу сградата на КАТ и 3-то РПУ започна полагане на основите му.
Вчера от Варненската и великопреславска митрополия, ВМРО и гражданско сдружение “Зелена Варна“ обявиха, че в сряда организират протест пред строежа. Общественият съвет по темите на етническите и религиозните общности във Варна заяви също категоричната си подкрепа на жителите на “Младост“.
“Предлагаме на Народното събрание да преразгледа законодателния режим за регистрация на вероизповеданията у нас, който в момента е много либерален. Смятаме, че един по-консервативен прочит на тази материя би допринесъл за духовната стабилност на традиционните семейни ценности", се казва в декларацията на Съвета. 
„Обикновено в цялата страна минават с този номер – вземат петно, вземат решение за строеж на офис сграда, а всъщност там правят църковни служби”, обясни председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.