СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Средата в дом за възрастни трябва да им създава уют и утеха
 Facebook

Средата в дом за възрастни трябва да им създава уют и утеха03.06.2019 / 16:34 - CityBuild.bg

На форума SHARE Sofia арх. Дорте Кристенсен разказа за успешния дизайн на център в Холандия.

 

Арх. Кристенсен е директор на Atelier PRO, Холандия. Идеите й са повлияни от скандинавските архитекти, а нейният стил се вписва в идеологиите на ателието - сгради, свързани с околната среда, и подобряващи начина на живот. Арх. Кристенсен е лектор в много конференции и форуми за образователна, болнична и социална архитектура. Има и много награди.

 

 

Арх. Дорте Кристенсен е проектирала много сгради, сред които училища, кметства и културния център De Klinker, които демонстрират баланс с контекста на средата и ориентирана към потребителя архитектура. Примери за социална ангажираност са наградените Медицински център Meander, болница Admiraal de Ruyter и Център за грижи Willibrord. Заслужава си да ги разгледате.

 

По време на форума SHARE Sofia 2019 арх. Кристенсен представи Център за възрастни хора в Шелдехоф - създаден на мястото на стара корабостроителница, който съчетава старото и новото. Фасадата на историческата сграда е отворена частично със стъкло. Основната идея е създаване на усещане за домашен уют, свободно придвижване, функционалност, възможности за отдих и забавление, спокойствие и сигурност за възрастните хора.

 

 

Вдъхновението за проекта за този център е бабата на арх. Кристенсен, която страдала от деменция и била настанена в аскетична студена обстановка с едно легло и стол. Затова, за разлика от много други подобни болнични заведения, Центърът за възрастни хора в Шелдехоф е с уютни апартаменти със специални улеснения за възрастните, с голяма баня за възможност за обслужване от две медицински сестри и носилка, ако се налага. Библиотека се превръща в разделител на стаята, за да се създаде отделна зона за спане и сядане. Близо до килера има още една малка маса за хранене. Атмосферата е топла и уютна, декорирана в модерен скандинавски стил с класически нюанс. Мебелите са удобни и не изглеждат институционални. Много внимание е отделено на разнообразието и тактилността на избраните материали, защото усещането от допира до тях е важен.

 

 

 

Всички обществени места в сградата са разположени на партерния етаж. В просторните коридори могат да се ползват малки превозни средства, има библиотека, фоайе, кафетерия, малък кинотеатър, зимна градина, фризьорски салон, магазин, зала за физиотерапия, паркинг.

 

 

 

 

 

Уютният ресторант се намира директно до входа с микс от места за сядане и изглед към градината. Освен това има гъвкава зона за представления и изложби и няколко зали за различни дейности. Атмосферата е основно индустриална със зелени оазиси, светло дърво и топли цветове. За да се даде на хората усещане за ежедневен ритъм, дневните са снабдени с динамично осветление с интензивност, която е сравнима с естествената дневна светлина.

 

 

 

Средата трябва да създава на възрастните хора уют и утеха, особено за тези с деменция, които се страхуват от затворени врати, защото забравят какво има зад тях и това ги прави тревожни, каза арх. Кристенсен. Хората с деменция имат емоции и усещат, но не могат да се погрижат адекватно за това, от което се нуждаят. Затова ние трябва да им създадем усещане за нормалност, можем да ги стоплим с подходящо одеало или да им създадем прохладно място в двора, каза тя.

 

 

Помощните съоръжения за грижа за възрастните хора са скрити ненатрапчиво, а поддръжката се прави така, че да не се нарушава неприкосновеността на личния живот на обитателите. Техническите инсталации също са скрити зад обшивката в коридора. Разположението на апартаментите за хората с деменция ги насърчава да напуснат домовете си и да се върнат обратно безопасно в тях. Вътрешният маршрут наподобява колкото е възможно повече нормална къща, като се стреми към жизнената среда, към която са свикнали възрастните хора.

 

Сестрите в този център казват, че за първи път виждат хора с деменция, които са толкова спокойни. И не се налага да приемат толкова лекарства...

 

 

Eма Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Избрано

още от АРТ